Halinin, Lengyelország - 2017. november 28: Elegáns és modern kulcs a BMW X3-ashoz egy kézben. A BMW járművei a világ egyik legnépszerűbb luxusautói közé tartoznak.

Érik a baj a BMW háza táján? Aggasztó, amit közölt a német autóóriás

MTI
2024. július 10. 20:44

A BMW konszern az idei év első félévében stagnáló eladási adatokról számolt be, a cég honlapján szerdán közzétett jelentés szerint. Az elektromos járművek értékesítése növekedést mutatott, de ez nem érte el a tavalyi év ütemét. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az eladások alakulását márkák és régiók szerint.

A BMW konszern eladásai stagnáltak az első félévben a vállalat honlapján szerdán közzétett jelentés szerint. Az elektromos modellek értékesítése ugyan közel egynegyedével növekedett, de ez még mindig jelentősen elmarad a tavalyi éves növekedési ütemtől.

Az év első hat hónapjában a német autóipari konszern 1,213 millió autót értékesített, ami 0,1 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a BMW márka jól teljesített, 1,096 millió autót adtak el, ami 2,3 százalékos növekedés. A MINI és a Rolls-Royce eladásai viszont visszaestek: a MINI 18,7 százalékkal kevesebb, 114 ezer autót, míg a Rolls-Royce 11,4 százalékkal kevesebb, 2819 autót értékesített.

A második negyedévben az eladások 1,3 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest, összesen 618 ezer autót adtak el. A BMW márka eladásai 2,2 százalékkal növekedtek, 565 ezer autóra. A MINI eladásai 27,6 százalékkal csökkentek, 52 ezer autóra, míg a Rolls-Royce 16,0 százalékkal kevesebb, 1294 autót adott el.

Az elektromos modellek eladásai jelentősen növekedtek: az év első felében 24,6 százalékkal, 190 ezer autóra. Ez azonban elmarad a tavalyi éves növekedéstől, amikor közel háromnegyedével nőtt az elektromos autók értékesítése. A növekedési ütem lassulása a második negyedév adataiban is megmutatkozott: a 108 ezres eladás 22,2 százalékos növekedést jelentett a tavalyi második negyedévhez képest.

Az eladások lassulása földrajzi régiók szerint is észrevehető: Európában az év első felében 2,6 százalékkal több, 460 ezer autót értékesítettek, de a második negyedévben 0,1 százalékkal kevesebbet, 232 ezer autót adtak el. Németországban az első félévben 3,3 százalékkal csökkentek az eladások, 130 ezer autóra, míg a második negyedévben 11,5 százalékkal, 68 ezer autóra csökkentek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ázsiában az első félévben 3,6 százalékkal kevesebb, 493 ezer autót adtak el, a második negyedévben pedig 4,3 százalékkal kevesebbet, 249 ezer autót. Kínában az első félévben 4,2 százalékkal csökkentek az eladások, 376 ezer autóra, a második negyedévben pedig 4,7 százalékkal, 188 ezer autóra csökkentek.

Amerikában viszont növekedtek az eladások: az év első felében 2,1 százalékkal, 229 ezer autóra, a második negyedévben pedig 3,0 százalékkal, 121 ezer autóra. Az Egyesült Államokban az első félévben 1,5 százalékkal, 188 ezer autóra, a második negyedévben pedig 1,7 százalékkal, 97 ezer autóra nőtt az eladások száma.

Jochen Goller, a BMW AG igazgatótanácsának tagja, kiemelte, hogy a kihívásokkal teli piaci környezetben a BMW márka vonzó termékportfóliójának köszönhetően növelni tudta eladásait az első félévben. „Az év első hat hónapjában sikerült kétszámjegyű növekedést elérnünk a tisztán elektromos meghajtású járművekkel és a felső prémium szegmens modelljeivel” – mutatott rá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 8. kedd
Koppány
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?