Óriási a baj: csődöt jelentett az egyik elektromos autó óriás, mi lesz így a vásárlóikkal?

Óriási a baj: csődöt jelentett az egyik elektromos autó óriás, mi lesz így a vásárlóikkal?

2024. június 19. 06:30

A Fisker bejelentette csődeljárásának kezdeményezését, miután korábban már figyelmeztetett pénzügyi nehézségeire és sikertelenül próbált megoldást találni a piaci és makrogazdasági kihívásokra, valamint a saját termékével, az Ocean elektromos SUV-val kapcsolatos problémákra - írja a CNN.

Az amerikai Fisker, amely elektromos járművek gyártásával foglalkozik, bejelentette, hogy csődeljárást kezdeményezett. A cég már korábban is jelezte pénzügyi nehézségeit, különösen februárban, amikor negyedéves eredményeit közzétette és figyelmeztetett: lehet, hogy nem rendelkezik elegendő tőkével a következő év túléléséhez. Ekkor említette meg azt is, hogy tárgyalásokat folytat egy befektetővel további finanszírozás céljából.

A vállalat szóvivője szerint a Fisker hasonló piaci és makrogazdasági kihívásokkal néz szembe, mint az elektromos járműipar többi szereplője. Ezek a kihívások akadályozták hatékony működésüket. Az elektromos járművek globális eladásainak lassulása mellett a Fisker saját problémáival is küzdött.

A vállalat egyetlen terméke, a Fisker Ocean elektromos SUV volt. Tavaly körülbelül 10 000 darabot gyártottak belőle, de csak felét sikerült leszállítaniuk. A termék minőségét illetően Marques Brownlee amerikai YouTuber egy videójában élesen bírálta az autót, ami jelentős hatást gyakorolt a vállalat részvényeinek árfolyamára.

Henrik Fisker, a cég alapítója és vezérigazgatója elismerte az Ocean minőségi problémáit és azt mondta, hogy frissítésekkel igyekeznek orvosolni ezeket. A Fiskernek nem csak saját problémáival kellett megküzdenie; a már piacra lépett autógyárakkal való verseny is komoly kihívást jelentett számukra.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint bár az elektromos járművek világpiaci értékesítése idén várhatóan 21%-kal növekszik, ez jelentős lassulást jelent a tavalyi 35%-os növekedéshez képest. Az Egyesült Államokban és Európában az elektromos autók elterjedését többek között magas áruk és a töltőinfrastruktúra hiányosságai akadályozzák.

A Fisker csődeljárása során próbálja megoldani pénzügyi gondjait átszervezés révén. A cég tárgyalásokat folytat eszközeinek eladásáról és korábban mentési tárgyalásokat is folytatott egy nagy autógyártóval, amelyek azonban eredménytelenül zárultak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy például Németországban mintegy 100 ezer elektromos autó maradt eladatlanul a támogatások hirtelen megszűnése és a csökkenő belföldi kereslet következtében. Ez jelentős készletfelhalmozódást eredményezett a gyártóknál és márkakereskedéseknél.

Egre több gyártó gondolja úgy egyébként, hogy a teljes villanyosítás nem a megfelelő út, a Toyota legutóbb új generációs, különböző üzemanyagokkal kompatibilis kompakt motorokat mutatott be, amelyek hozzájárulnak a szigorúbb kibocsátási normák teljesítéséhez és a vállalat értékesítési stratégiájának diverzifikálásához.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 26. 21:15
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem