21 °C Budapest
Budapest, 2023. április 1.Korszerû, EVO plus üzemanyagok töltõoszlopai és MOL Plugee elektromos töltõhely a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fõvárosi üzemanyagtöltõ állomásán, a Könyves Kálmán körúton.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fájni fog az autósoknak Orbánék új benzinmatekja: a gázolajnál még komoly áremelés is jöhet

2024. május 3. 09:30

Nem a régióhoz, hanem a hazánkkal határos országok áltagáraihoz fogják igazítani a magyar üzemanyagárakat - jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Így kikerül a matekból Lengyelország, Csehország és Bulgária is, utóbbi igen erősen lehúzta az átlagot. A Pénzcentrum számításai szerint az új matekkal az autósok nem járnak jól: így számolva pont a határos országok átlagára érnek a magyar benzinárak szombattól - a gázolaj esetében pedig akár áremelés is megengedhető lenne.

Újrakalkulálják az átlagos üzemanyagárak számítását, ennek alapján fogják betartatni azt, hogy a hazai árak az átlag közelében legyenek - mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök emlékeztetett, az eredeti elképzelés szerint régiós árakat számoltak volna (a KSH már készített is erről összesítést), de ezt újra kellett gondolni, mert szerepeltek benne a bolgár, a lengyel és a cseh árak is, ami a szakmának nem tetszett. Így ezentúl csak a közvetlenül velünk határos országok (kivéve a háborús Ukrajna) vesznek részt a számításban.

A holtankoljak.hu nemzetközi árai alapján megnéztük, hogy a szombattól érvényes hazai üzemanyagárak (95-ös benzin: 631 Ft/liter; Gázolaj: 618 Ft/liter) hogy állnak a régiós átlaghoz képest. Jól járnak-e az autósok azzal, hogy a bolgárok, a csehek és a lengyelek kikerülnek a képletből?

Nos, a rövid válasz az, hogy nem. Nagyon nem.

Ugyanis, ha vetünk egy pillantást a régiós árakra, akkor látszik, hogy Magyarországon a negyedik legdrágább a benzin a 10 ország közül és ezen érdemben a szombati árcsökkentés sem fog változtatni. Átváltva Lengyelországban 29, Csehországban 8 forinttal olcsóbb a literár, Bulgáriában pedig majdnem 100-zal. A 10 vizsgált országban a 95-ös benzin átlagára 617 forint per liter, ettől még messze vagyunk, kb. 2,2 százaléknyit kellene még csökkennie a literárnak.

A gázolaj tekintetében is a negyedik legdrágább ország vagyunk, és a képlet is hasonló: a cseheknél 11 forinttal olcsóbb egy liter gázolaj, a lengyeleknél 12-vel, Bulgáriában pedig 78 forinttal kell kevesebbet fizetni egy literért. A tíz ország átlagára 612 Ft/liter. Ettől már nincs olyan messze a hazai 618 forintos átlagár - kb. 1 százaléknyira.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a csehek, lengyelek, bolgárok kikerülnek a matekból, akkor három olyan ország esik ki a képletből, ahol lényegesen (Bulgária esetében drasztikusan) olcsóbb az üzemanyag, mint itthon. Magyarország a benzin tekintetében így is a negyedik legdrágább, viszont immár csak három olcsóbb ország áll mögöttünk, és csak Romániában kerül lényegesen kevesebbe benzint tankolni. Így a régiós átlagár 631 forint per literre jön ki, ami pont ugyanannyi, mint amennyi szombattól a magyar átlagár.

A dízelnél hasonló a helyzet a rangsor tekintetében, viszont itt az látszik, hogy ha csak a környező országokat nézzük, akkor az átlagos literár 625 forintra jön ki, ami magasabb, mint a május negyedikétől érvényes, 618 Ft/literes magyar átlagár. Azaz ezen matek alapján elvileg még drágulásra is lenne lehetőség.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17