Palm Beach, 2024. július 12.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Trump találkozója a korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. július 11-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez csúnya lesz: tényleg tönkremegy a magyar gazdaság, ha Trump győz a választáson?

2024. október 14. 17:15

Az Egyesült Államok közelgő elnökválasztása komoly kihívások elé állíthatja az európai gazdaságot. A november 5-i voksolás kimenetele - akár Kamala Harris, akár Donald Trump győzelme esetén - várhatóan jelentős hatással lesz a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatokra és az európai védelmi kiadásokra - számolt be a Reuters.

Az európai vezetők mindkét lehetséges forgatókönyvet aggódva figyelik. Egy Harris-elnökség vélhetően a Biden-adminisztráció politikájának folytatását jelentené, ami a kereskedelempolitika és a NATO-szövetségesek közötti tehermegosztás terén kevés pozitív változást ígér Európa számára.

Trump esetleges visszatérése az elnöki székbe még komolyabb kockázatokat hordoz. Az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás megvonása gyors védelmi kiadásnövelésre kényszeríthetné az európai kormányokat. Emellett egy globális kereskedelmi háború kirobbanása is reális veszély, aminek Európa lehet a legnagyobb vesztese.

A Kínával szembeni keményebb fellépés az amerikai kampány egyik ritka konszenzusos pontja. Ez komoly dilemmát jelent az exportorientált európai gazdaságok számára, amelyeknek egyensúlyozniuk kell az USA-val és Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolataik között.

Bárki is lesz az amerikai választások győztese, nem világos, hogy Európa továbbra is profitálhat-e az amerikai növekedésből anélkül, hogy maga is csökkentené a Kínával folytatott kereskedelmet

- fogalmazott Zach Meyers, a Centre for European Reform (CER) elemzője.

Az amerikai törekvések a kínai high-tech szektor korlátozására már most is érzékenyen érintik az európai vállalatokat. Az ASML holland chipgyártó berendezéseket gyártó cég például már most exporttilalommal szembesül Kínába irányuló termékeinek felére vonatkozóan.

Az európai gazdaság különösen érzékeny a kereskedelmet korlátozó intézkedésekre. A régió termelésének fele a kereskedelemből származik, ami kétszerese az amerikai aránynak. Emellett az EU 30 millió feldolgozóipari munkahelye - szemben az USA 13 milliójával - rendkívül sebezhetővé teszi minden olyan lépéssel szemben, ami gátolja a szabad kereskedelmet.

A szabadkereskedelem támogatottsága az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent Washingtonban. Biden elnök megtartotta a Trump által bevezetett vámokat, és saját gazdaságpolitikájában is az amerikai munkahelyekre helyezte a hangsúlyt. Trump újraválasztása esetén még radikálisabb lépések várhatók, akár 10-20%-os általános vámok bevezetése is felmerült minden importtermékre.

Az amerikai piacra exportáló európai cégek már most is érzik a protekcionista intézkedéseket hatását. A spanyol olajbogyó-termelők például 70%-os exportcsökkenést szenvedtek el a Trump által 2018-ban bevezetett vámok miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha Trump győz, ez még rosszabbá válhat, és úgy gondoljuk, hogy nehéz lesz ezt megoldani Európa nyomása nélkül

- nyilatkozta Antonio de Mora, a spanyol olajbogyó-exportőröket képviselő ASEMESA szervezet vezetője.

A választások kimenetele a védelmi kiadásokra is hatással lehet. Míg Harris várhatóan fokozatosan növelné a nyomást az európai NATO-tagokra a nagyobb teherviselés érdekében, Trump Ukrajnával kapcsolatos bizonytalan álláspontja azonnali és drasztikus kiadásnövelést tehet szükségessé.

Az Európai Bizottság már most vizsgálja a választások lehetséges következményeit. Az európai vezetők reményei szerint a választások - különösen Trump győzelme esetén - végre arra ösztönözhetik a régiót, hogy végrehajtsa azokat a mélyreható reformokat, amelyeket többek között Mario Draghi, az EKB korábbi elnöke is sürgetett.

Arról, hogy Donald Trump győzelme esetén nagyon rosszul is járhat az európai - és így a magyar - gazdaság, már hosszabban is írtunk. Ezt a cikket most újra elolvashatod:

címlapkép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán, MTI/MTVA 

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 14. hétfő
Helén
42. hét
Október 14.
Kolumbusz-nap
Október 14.
Steve Jobs nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?