22 °C Budapest
Brithish UK flag blowing in the wind.

Keményen nyögik a britek a Brexitet: óriási károkat okozott, innen nehéz lesz felállni

2024. szeptember 18. 13:11

Az Aston Egyetem új jelentése szerint a Brexit „mélyreható és folyamatosan elfojtó hatásokat” gyakorol az Egyesült Királyság és az EU közötti áruforgalomra, 2021 és 2023 között évi 17%-os csökkenést okozva az exportban. A jelentés hangsúlyozza, hogy a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatok nem csupán rövid távú zavarokat, hanem tartós strukturális változásokat tükröznek. A kutatás további politikai beavatkozásokat sürget annak érdekében, hogy javuljanak a kereskedelmi kapcsolatok és csökkenjenek az új kereskedelmi akadályok.

A Brexit „mélyreható és folyamatosan elfojtó hatásokat” gyakorol az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti áruforgalomra egy új jelentés szerint, amely további bizonyítékot szolgáltat Nagy-Britannia kilépésének gazdasági káros hatásairól. Az Aston Egyetem kutatói becslése szerint 2021 és 2023 között az Egyesült Királyság éves áruexportja az EU-ba 17%-kal alacsonyabb volt, mint amilyen lett volna, ha a Brexit nem történt volna meg. A jelentés szerint az export a legtöbb ágazatban csökkent 2021 óta - írja a BBC.

A tanulmány kiemeli, hogy a Brexit negatív hatásai idővel felerősödtek, 2023-ban jelentősebb kereskedelmi visszaesést mutatva, mint az előző években

– írták a kutatók. „Ez azt sugallja, hogy az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatok a Brexit után nem csupán egy rövid távú zavar, hanem mélyebb strukturális változásokat tükröznek, amelyek valószínűleg tartósak lesznek.”

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból – a 2016-os megosztó népszavazást követően – 2020. december 24-én vált véglegessé, amikor a két fél végül megállapodott egy kereskedelmi megállapodásban. A megállapítások hangsúlyozzák a Brexit által jelentett kihívást a Munkaügyi Kormány célkitűzéseivel szemben, hogy beindítsa a gazdasági növekedést, amely azóta a legfontosabb prioritása lett a júliusi országos választások után.

Keir Starmer brit miniszterelnök ezen a héten azt mondta, hogy a következő hónapban bemutatásra kerülő kormányzati költségvetésében a gazdasági növekedést helyezi előtérbe, bár kizárta az EU egységes piacának vagy vámuniójának újbóli csatlakozását – olyan intézkedéseket, amelyek segíthettek volna ebben a célban.

A hivatalos adatok szerint az exportok, amelyek nagyjából egyenlően oszlanak meg áruk és szolgáltatások között, a brit bruttó hazai termék közel egyharmadát teszik ki, és az EU az ország áruexportjának 48%-át teszi ki.

Az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmi kapcsolat továbbra is kulcsfontosságú mindkét fél számára

– áll a jelentésben, hozzátéve, hogy a kapcsolat „alapozza meg” a gazdasági stabilitást és növekedést. A jelentés jelentős csökkenést mutat a Britanniából az EU-ba exportált áruk változatosságában, a kisvállalkozások, például az élelmiszer- és ruházati ipar gyakran azok között vannak, akik az emelkedett költségek és bürokrácia miatt abbahagyják az exportot.

A tanulmány vezető szerzője, Jun Du professzor szerint a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás „jelentős akadályokat” jelentett az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kutatók javasolják, hogy a kormány helyezzen prioritást „ágazatspecifikus” megállapodásoknak az olyan területeken, mint a mezőgazdaság, egyszerűsítse a vámeljárásokat digitális technológia alkalmazásával, és biztosítsa a szorosabb szabályozási összehangolást az EU-val.

Sürgős politikai beavatkozás nélkül az Egyesült Királyság gazdasági helyzete és globális piaci pozíciója továbbra is gyengülni fog

– mondta Du. A jelentés a legújabb kutatás, amely a Brexit negatív hatásait emeli ki a brit gazdaságra. A UK in a Changing Europe agytröszt szerint 2016-os népszavazás és tavaly július között a Brexit becslések szerint 2-4%-os csökkenést okozott az Egyesült Királyság GDP-jében.

A hosszú távon a új kereskedelmi kapcsolat várhatóan 4%-kal csökkenti Nagy-Britannia teljesítményét, összehasonlítva azzal, amit az ország az EU-ban maradva elérhetett volna – áll az Office for Budget Responsibility jelentésében, amely a kormány számára készít gazdasági előrejelzéseket.

Sophie Hale, a Resolution Foundation fő közgazdásza kedden az X platformon közzétette, hogy az Aston Egyetem kutatása „a gyors, de ambiciózus brit-eu újrakezdés gazdasági indokát” demonstrálja.

A brit kormány szóvivője azt mondta: „Dolgozni fogunk kereskedelmi és befektetési kapcsolataink javításán az EU-val és lebontjuk a szükségtelen kereskedelmi akadályokat, ugyanakkor elismerjük, hogy nem lesz visszatérés az egységes piacra, vámunióra vagy a szabad mozgásra.” Bár az EU-ba irányuló áruexportok csökkentek, a szolgáltatások exportja rekordmagasságba emelkedett, a kormány szerint elérve a 172 milliárd fontot (kb. 77 000 milliárd forint) a márciusig tartó 12 hónap során.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?