16 °C Budapest
Erre nagyon ráfaraghat az emberiség: most kell lépni, mielőtt ezt is végleg kipusztítjuk

Erre nagyon ráfaraghat az emberiség: most kell lépni, mielőtt ezt is végleg kipusztítjuk

2024. szeptember 11. 15:44

Az Amazonas esőerdő kritikus területeinek jelentős része védtelen, pedig ezek a területek komoly hozzáadott értékkel rendelkeznek a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. Környezetvédők most arra kérik a brazil kormányt, hogy tegyen valamit az ügyben, de a probléma nem kizárólag ebben az országban van jelen - írta meg a Reuters.

Új adatok szerint az Amazonas esőerdőben - a klímaváltozás szempontjából legfontosabb - területeinek közel 40%-a nem áll különleges kormányzati védelem alatt. A nonprofit Amazon Conservation által készített elemzés rámutat, hogy ezek a védtelen területek főként Peru délnyugati, valamint Brazília, Francia Guyana és Suriname északkeleti részén találhatók.

Matt Finer, az Amazonas Conservation andoki Amazonas megfigyelési projektjének (MAAP) vezetője kiemelte: "Ez tényleg csak egy általános útitervet ad a magas szén-dioxid-kibocsátású területekről, amelyeket fontos megvédeni." Hozzátette, hogy ezek a régiók jelzik az Amazonas még megmaradt legérintetlenebb részeit.

Az elemzés során a Planet műholdas képalkotó cég új adatait használták fel, amelyek háromdimenziós képet készítettek az erdőről. Ezt kombinálták gépi tanulási modellekkel, kizárólag a föld feletti növényzetet figyelembe véve.

Az eredmények azt mutatják, hogy az amazóniai területek 61%-a védett őshonos rezervátumként vagy más formában, míg a fennmaradó részek általában nem rendelkeznek hivatalos megjelöléssel. Brazíliában, Suriname-ban és Francia Guyanában a védelem szintje alacsonyabb, mindössze 51%.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A MAAP múlt hónapban közzétett elemzése szerint az Amazonas 71,5 milliárd tonna széndioxid-molekulát tartalmaz, ami nagyjából kétszerese a 2022-es globális szén-dioxid-kibocsátásnak. Bár az adatok szerint az Amazonas épphogy több Co2-t nyelt el, mint amennyit kibocsátott az elmúlt évtizedben, ez továbbra is vitatott kérdés a tudományos közösségben.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?