11 °C Budapest
Volodimir Zelenszkij, Forrás: Facebook

Ez lehet Zelenszkij új mesterterve: komoly fordulat jöhet az orosz-ukrán háborúban a hetekben?

2024. szeptember 5. 10:44

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyobb kormányátalakítást rendelt el, miután hat miniszter, köztük a külügyminiszter is benyújtotta lemondását. Zelenszkij szerint az új kinevezések célja, hogy "új energiát" hozzanak az ország vezetésébe a háború kritikus szakaszában. Az átalakítás során több miniszteri poszt betöltésére is új jelölteket keresnek, miközben Zelenszkij továbbra is igyekszik biztosítani a nyugati támogatást Ukrajna számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajnának "új energiára" van szüksége, és ezért nagyszabású kormányátalakítást rendelt el a háború egy kritikus szakaszában. Összesen hat miniszter, köztük Dmytro Kuleba külügyminiszter is benyújtotta lemondását, a parlament pedig négy miniszter lemondását fogadta el. A lemondók között volt egy európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, a stratégiai iparágakért felelős miniszter, aki az ukrán fegyvergyártást felügyelte, valamint két másik miniszter is – közölték a képviselők a Reuters szerint.

A parlament csütörtökön fogja megvitatni Kuleba lemondását. Zelenszkij után a 43 éves Kuleba volt Ukrajna legismertebb arca külföldön, világszerte vezetőkkel találkozott és katonai, valamint politikai támogatásért lobbizott folyékony angolsággal.

Zelenszkij találkozott a „Nép Szolgája” pártjának képviselőivel, és a frakció vezetője elmondta, hogy a jelenlévők támogatták az elnök kormányátalakításra vonatkozó felhívását. A lemondott miniszterek helyére jelöltek között volt Andrij Szibiha első helyettes külügyminiszter is, mint Kuleba lehetséges utódja.

Az elemzők szerint az ukrán kormány átalakítását már egy ideje tervezték, de elhalasztották, mivel Zelenszkij a Kijev nyugati partnereivel folytatott tárgyalásokra összpontosított a katonai és pénzügyi támogatás megszerzése érdekében. "Ez egy tervezett személyzeti átalakítás a kormányban" – mondta Volodimir Feszenko, kijevi politikai elemző.

Most a kormány fele megújul. Ez Zelenszkij stílusa. Úgy véli, hogy az új miniszter új energiát, új megközelítéseket hoz, és aktívabban dolgozik. Pontosan ezt a hatást várja

- mondta Feszenko, aki nem számított jelentős külpolitikai változásra Kuleba várható menesztését követően. A Kreml közölte, hogy az ukrajnai kormányváltások semmilyen módon nem befolyásolják a béketárgyalási folyamatot, bár úgy tűnik, hogy a két hadviselő fél céljai messze állnak egymástól.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A következő néhány hónap kulcsfontosságú Zelenszkij számára, mivel további támogatást próbál megszerezni a Nyugattól, és vissza kívánja szerezni a kezdeményezést az Oroszországgal vívott háborúban, miután az oroszok 2022 februárjában megindították inváziójukat. A hónapban Zelenszkij az Egyesült Államokba utazik, ahol reméli, hogy egy "győzelmi tervet" mutathat be Joe Biden elnöknek.

Az orosz erők Ukrajna keleti részén nyomulnak előre, míg Kijev csapatai behatoltak Oroszország Kurszk régiójába. Moszkva az utóbbi hetekben fokozta a drón- és rakétatámadásokat, míg Kijev hétvégén tömeges dróntámadást indított Oroszország energiainfrastruktúrája ellen.

Az elemzők szerint Zelenszkij tehetségbázisa korlátozott, és arra számítottak, hogy egyes távozó minisztereket új szerepkörökbe neveznek ki. A leköszönő Stratégiai Iparágak Minisztere, Olekszandr Kamisin, aki a hazai fegyvergyártás növekedését felügyelte, kedden közölte, hogy a védelmi szektorban marad, de más szerepben. A mérlegelendő egyéb pozíciók között szerepelt az igazságügyi miniszter, valamint a kulturális és információs miniszter, akiknek szava lehet Oroszország háborús narratívájának ellensúlyozásában. Jaroszlav Zseleznyak képviselő elmondta, hogy a parlament csütörtökön folytatja a lemondások és kinevezések mérlegelését. Jelenleg 21 miniszteri pozícióból 10 üres.

Címlapkép: Facebook

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 15. 21:03