13 °C Budapest
Aqaba on the Gulf of Aqaba, leading into the Red Sea are synonymous with the ancient spice trade that brought traders from around the globe via the Spice Route through Jordan and beyond. Today it is a thriving port and tourist centre featuring much of the traditional Arab architecture and modern day marinas, apartments, villas and of course the container port that continues to attract global custom

Olajtankereket támadtak a jemeni lázadók: megint leállhat a szállítási útvonal a Vörös-tengeren?

2024. szeptember 3. 08:44

A jemeni húszi lázadók újabb támadást indítottak a Vörös-tengeren, célba véve két olajszállító tartályhajót, amelyek egyike szaúdi, a másik panamai zászló alatt hajózott. Az Egyesült Államok hadserege szerint a támadásokat „felelőtlen terrortetteknek” minősítették, miközben a hajók minimális károkat szenvedtek, és személyi sérülés nem történt. A támadások hátterében a húszik és Szaúd-Arábia közötti feszült helyzet, valamint a közel-keleti geopolitikai konfliktusok állnak.

Az Egyesült Államok hadserege szerint Jemen iráni támogatású, húszi lázadói hétfőn megtámadtak két nyersolajszállító tartályhajót – a szaúdi zászló alatt közlekedő Amjadot és a panamai zászló alatt közlekedő Blue Lagoon I-t – a Vörös-tengeren. Az Egyesült Államok a támadásokat „felelőtlen terrortetteknek” nevezte.
A húszik hétfő este vállalták a felelősséget a Blue Lagoon elleni, több rakétával és drónnal végrehajtott támadásért, de a szaúdi tartályhajóról nem tettek említést - írja a Reuters.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága közölte, hogy a húszik két ballisztikus rakétával és egy egyszeri támadásra szánt, személyzet nélküli légi járművel támadták meg a két tartályhajót, és mindkét hajót eltalálták. Mindkét hajó nyersolajjal volt megrakva; az Amjad körülbelül kétmillió hordó olajat szállított, az amerikai hadsereg nyilatkozata szerint, amely „a húszik felelőtlen terrortetteinek” nevezte a támadásokat.

Két forrás korábban azt mondta a Reutersnek, hogy a hajók közel hajóztak egymáshoz, amikor találat érte őket, de folytatni tudták útjukat, és nem történt jelentős kár vagy személyi sérülés. Az Amjad tulajdonosa, a szaúdi Bahri nemzeti hajózási csoport nem reagált azonnal a megkeresésre. A szuper tartályhajó maximális kapacitása 2 millió hordó.

A Blue Lagoon I görög menedzsere, a Sea Trade Marine SA nem volt azonnal elérhető a kommentárra. A Suezmax tartályhajó maximális kapacitása 1 millió hordó. Az egyik forrás azt mondta a Reutersnek, hogy valószínűleg az Amjadot nem közvetlenül vették célba. Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre aggodalommal figyeli, hogy a húszik rakétákat lőnek ki a területén keresztül, hogy hajókat támadjanak meg a Vörös-tengeren. Szaúd-Arábia próbál kiszabadulni a jemeni háború káoszából és a húszik fő támogatóival, Iránnal folytatott romboló konfliktusból.

A húszik először novemberben indítottak légi drón és rakétatámadásokat a vízi úton. Állításuk szerint szolidaritást vállalnak az Izrael háborújában megtámadott palesztinokkal Gázában, ahol tízezrek haltak meg, az enklávé nagy részét lerombolták, és humanitárius válság alakult ki a palesztin iszlamista csoport, a Hamász október 7-i halálos támadása után. Több mint 70 támadásban a húszik két hajót elsüllyesztettek, egyet lefoglaltak és legalább három tengerészt megöltek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Húszi támadásokat nyomon követő nemzetközi haditengerészeti erők által üzemeltetett Közös Tengeri Információs Központ szerint hétfőn három ballisztikus rakétatámadás érte a Blue Lagoon I tartályhajót, 70 tengeri mérföldre északnyugatra Saleef északi jemeni kikötőjétől.

A központ egy jelentésben közölte: „A Blue Lagoon I-t azért vették célba, mert a cég struktúráján belül más hajók nemrégiben Izrael kikötőibe látogattak." "Minden fedélzeten lévő legénység biztonságban van. A hajó minimális károkat szenvedett, de nem igényel segítséget."

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?