14 °C Budapest
A Jakobshavn-gleccser hatalmas jéghegyei olvadnak a Disko-öbölben egy napsütéses nyári estén, Ilulissat, Grönland.

Olyan katasztrófa közeleg, amire nem vagyunk felkészülve Magyarországon: elképesztő lesz a pusztítás, sokan fognak szenvedni

2024. augusztus 29. 12:16

Az Antarktiszkutatási Tudományos Bizottság 11. konferenciáján közel 1500 szakember gyűlt össze Chile déli részén, hogy megvitassák a fehér kontinens legújabb kutatási eredményeit. A rendezvény számos tudományterületet felölelt, a geológiától a művészetekig, de a fő téma az Antarktisz gyorsuló változása volt - jelentette a Reuters.

A kutatók beszámoltak a kontinensen tapasztalt szélsőséges időjárási eseményekről, köztük heves esőzésekről, intenzív hőhullámokról és erős száraz szelekről. Ezek a jelenségek tömeges olvadáshoz, gleccsertörésekhez és globális következményekkel járó veszélyes időjárási körülményekhez vezettek.

A szakértők szerint bizonytalan, hogy a jelenlegi megfigyelések átmeneti visszaesést vagy tartós tendenciát jeleznek-e. Liz Keller, az új-zélandi Victoria University of Wellington paleoklímaszakértője hangsúlyozta: "Bizonytalanság van abban, hogy a jelenlegi megfigyelések egy átmeneti visszaesést vagy egy lefelé tartó zuhanást jeleznek-e."

Mike Weber, a Bonni Egyetem paleoceanográfusa rámutatott, hogy az elmúlt 21 000 évben több hasonló, felgyorsult jégolvadási időszak volt. "Talán éppen most lépünk be egy ilyen fázisba" - mondta Weber. "Ha igen, akkor - legalábbis egyelőre - nem lehet megállítani."

A kutatók egyetértenek abban, hogy a legrosszabb forgatókönyvek még elkerülhetők a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának drasztikus csökkentésével. Mathieu Casado, francia paleoklíma-szakértő kutatásai kimutatták, hogy az elmúlt ötven év hőmérséklet-emelkedése egyértelműen kívül esik a természetes változékonyságon.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gino Casassa, a chilei Antarktiszi Intézet vezetője figyelmeztetett: "Ami az Antarktiszon történik, az nem marad az Antarktiszon". A jelenlegi becslések szerint a tengerszint 2100-ig akár 4 méterrel is emelkedhet, ami súlyos következményekkel járhat globális szinten.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02