22 °C Budapest
Early morning at Brandeburg Gate (Berlin / Germany)

Nincs bocsánat: jogerősen elítélték egy egykori náci koncentrációs tábor volt titkárnőjét

MTI
2024. augusztus 20. 18:32

Németországban kedden jogerőre emelték egy egykori náci koncentrációs tábor volt titkárnőjének kétéves felfüggesztett börtönbüntetését.

A 99 éves nő előzőleg fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, amelyet gyilkosságban való bűnrészesség címén szabtak ki rá. A bűncselekményeket fiatalkorúként követte el, ezért büntetését a fiatalkorúak büntetőjoga alapján szabták ki. "A fellebbezést elutasítottuk (...), az ítélet jogerős" - jelentette be a lipcsei szövetségi bíróság bírája, Gabriele Cirener. A több mint tízezer ember sérelmére elkövetett emberölésben való bűnrészességgel vádolt Irmgard Furchner ellen 2022. december 20-án emeltek vádat. Ő volt az első polgári alkalmazott, akit egy náci koncentrációs táborban elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el.

A tények elkövetése idején, 1943 és 1945 között, 18-19 éves korában Irmgard Furchner Paul-Werner Hoppénak, a stutthofi tábor parancsnokának volt a gépírónője. Az ítéletben a bíróság "elképzelhetetlennek" mondta, hogy "a vádlott semmit sem vett észre" abból, ami a táborban történt. A Danzig (ma Gdansk) közelében fekvő stutthofi táborban mintegy 65 ezer ember halt meg. Németországban az elmúlt években folytatták az egykori háborús bűnösök utáni kutatást. Legutóbb, 2022 júniusában a Berlintől északra fekvő Sachsenhausen koncentrációs táborának 101 éves őrét ítélték el ötévi börtönre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?