22 °C Budapest
Megszólalt Ukrajna az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáról: van egy sejtésük, ki tette

Megszólalt Ukrajna az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáról: van egy sejtésük, ki tette

2024. augusztus 15. 13:12

Az ukrán elnöki tanácsadó, Mihajlo Podoljak határozottan cáfolta, hogy Ukrajnának bármi köze lenne az Északi Áramlat-2 gázvezeték megrongálásához. Csütörtöki nyilatkozatában Oroszországot tette felelőssé a történtekért.

"Egy ilyen cselekményt csak kiterjedt technikai és pénzügyi erőforrásokkal lehet végrehajtani ... és ki rendelkezett mindezzel annak idején? Csak Oroszország" - fogalmazott Podoljak írásos kommentárjában. Mint ismeretes, A Balti-tenger alatt húzódó, több milliárd dolláros Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket 2022 szeptemberében, hét hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után robbantások sorozata rongálta meg.

A lengyel ügyészség szerdán bejelentette, hogy megkapták a Berlintől érkező európai elfogatóparancsot a támadással kapcsolatban. A gyanúsított, egy Volodimir Z. néven említett ukrán férfi azonban már elhagyta Lengyelországot - számolt be a Reuters. Podoljak kijelentette: "Ukrajnának semmi köze az Északi Áramlat elleni támadáshoz", hozzátéve, hogy országának sem stratégiai, sem taktikai előnye nem származott az incidensből.

Oroszország korábban az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Ukrajnát vádolta a robbanásokért, amelyek nagyban korlátozták az orosz gáz eljutását az európai piacra. Az említett országok tagadták részvételüket az ügyben. Németország, Dánia és Svédország is vizsgálatot indított. A svéd hatóságok robbanóanyag nyomait találták több, a helyszínről előkerült tárgyon, ami megerősíti a szándékos károkozás tényét.

Címlapkép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?