Baljós árnyak: ha Trump visszatér, az kereskedelmi háborút jelenthet

Baljós árnyak: ha Trump visszatér, az kereskedelmi háborút jelenthet

2024. július 22. 18:03

Az amerikai elnökválasztás a világgazdaság irányát is meghatározza. Milyen hatással lenne a vállalkozásokra, ha Donald Trump megnyerné a második hivatali ciklusát? Ha kormánya ismét konfrontatív kereskedelempolitikát folytatna, különösen Kínával szemben, a következmények nem csak a két szembenálló felet érintenék. A Roland Berger szakértői az Oxford Economics modellje alapján azt prognosztizálják, hogy egy kereskedelmi háború a 2025-2028 közötti időszakban a bruttó hazai termék 4%-ának megfelelő kárt okozna az USA gazdaságának 2023-as számokban (891 milliárd USD), míg Kínában a kumulatív veszteség a GDP 10%-át (1638 milliárd USD), Európában pedig 3%-át (475 milliárd USD) tenné ki.

"Egy második Trump-időszak hatása a vállalkozásokra világszerte érezhető lesz. Az Egyesült Államokkal üzleti tevékenységet folytató vállalatoknak már most proaktívan kockázatelemzéssel és forgatókönyv-tervezéssel kellene foglalkozniuk, hogy felkészüljenek a közelgő változásokra, különösen a kereskedelmi akadályok, például a vámok miatt." - mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere.

Trump első hivatali idejét asszertív kereskedelmi magatartás jellemezte, különösen Kínával szemben a magasabb vámok és kereskedelmi akadályok formájában. Bár Trump utódja, Biden továbbvitte ezt a vonalat, a Roland Berger szakértői feltételezik, hogy egy második Trump-időszakban a politika tovább szigorodik. Ha Trump valóban vámot vet ki a kínai importra, ahogy azt a választási kampánya során javasolja, a hatás óriási lenne. Egy ilyen forgatókönyv tovább fokozná a feszültséget a világ két legnagyobb gazdasága között, és az amerikai és a kínai technológiai és feldolgozóipari ágazatok további szétválására kerülhet sor.

Az amerikai M&A-piac új lendületet kapna

Ami az adópolitikát illeti, a Roland Berger szakértői arra számítanak, hogy a Trump által első hivatali idejében a „Tax Cuts and Jobs Act (TCJA)” keretében bevezetett összes adókedvezményt meghosszabbítják, mielőtt azok 2025 végén lejárnak - legalábbis, ha a republikánusoknak sikerül tiszta vizet önteni a pohárba. Ha a TCJA ezen lejáró intézkedéseinek folytatása mellett döntenének, az 2035-ig 3,4 billió dollár hiányt okozna a költségvetésben. Bár a további adócsökkentésekről nyilvánosan vitáznak, az államadósság mértékét tekintve valószínűleg nehéz lesz megvalósítani őket.

A tanulmány szerzői arra is számítanak, hogy a vállalkozásbarát szabályozási környezet kilátásba helyezése egy második Trump-időszakban újra fellendíti az M&A-tevékenységet az Egyesült Államokban, ahogyan az már Trump első hivatali ideje alatt is történt a világjárvány kezdetéig. Az M&A-tevékenység volumene az Egyesült Államokban 2016-ban, a Trump elnöksége előtti évben mindössze 13,4 milliárd dollár volt, 2019-re azonban 21,6 milliárd dollárra nőtt.

Az energiapolitika teljes megfordítása

Első elnökségének első heteiben Trump elődei több mint 100 környezetvédelmi szabályozását vonta vissza. A Roland Berger arra számít, hogy Trump ismét számos éghajlat-változási kezdeményezést fog visszavonni, ha visszatér a Fehér Házba, és ehelyett felújítja a fosszilis tüzelőanyagok termelésének fokozására irányuló erőfeszítéseket. A tanulmány ugyanakkor nem számít arra, hogy a Biden-féle inflációcsökkentő törvényt (IRA) teljesen hatályon kívül helyezik - elvégre számos republikánus kormányzóval rendelkező állam, például Georgia (18 milliárd dollár) és Dél-Karolina (10 milliárd dollár) is részesül az IRA szerinti beruházásokból. Ha azonban egy második Trump-kormányzat az IRA-t venné célba - például az adócsökkentések finanszírozása érdekében -, akkor valószínűleg az elektromos járművek, az elektromos töltőállomások, az energiahatékonyság és a napenergia-ipar támogatása lenne a leginkább veszélyben. "Az IRA nagyon sok vállalatot ösztönzött arra, hogy az Egyesült Államokban fektessen be. Ezek a döntések hosszú időhorizonton születtek, különösen az iparban. A vállalatoknak fel kell készülniük a különböző energiaár-tendenciákra, és fel kell készülniük arra, hogy az egyes IRA-támogatásokat csökkentik vagy teljesen megszüntetik." - mondja Schannen Frigyes.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Címlapkép: MTI/EPA/Justin Lane

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül. 

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?