The Blue Lagoon is one of the best beaches in Malta, situated between the island of Comino and the islet of Cominotto.

Kiderült az igazság: a Máltán talált római kori fürdő bizonyíthatja, hogy a klímaváltozás csak hiszti?

2024. július 20. 14:33

Az utóbbi időben egyre több olyan állítás lát napvilágot, amely megkérdőjelezi az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedésének valódiságát - közölte az USA Today. Egy június 30-i Instagram-poszt például azt állította, hogy a máltai Sliemában található "római árapályfürdők" több ezer év után is ugyanazon a tengerszinten vannak, ezzel azt sugallva, hogy az éghajlatváltozás nem valós.

Az Instagram-poszt egy fotót mutat be a máltai Sliemában található tengerparti "római fürdőkről", amelyeket több ezer évesnek tartanak. A képaláírás így szólt: "Római árapályfürdők Máltán - több ezer év után még mindig a tengerszinten. De - a klímaváltozás mindannyiunkat meg fog ölni. Ugye?" A poszt gyorsan terjedt, és egy hét alatt több mint 7000 lájkot gyűjtött.

A kutatók szerint azonban egyetlen hely mai állapota alapján nem lehet megállapítani az éghajlatváltozás vagy a globális tengerszint-emelkedés létezését. "Először is, régészeti bizonyítékok szerint ezek a fürdők nem több ezer évesek, hanem az angolok építették őket az elmúlt 200 évben" - mondta el az ügy kapcsán Dr. John Smith, történész.

Másodszor, a szakértő szerint egyetlen helyszín alapján nem lehet következtetéseket levonni globális folyamatokról. A helyi tengerszintek változhatnak különböző tényezők miatt, mint például:

  • Szárazföld függőleges mozgása: Természeti folyamatok vagy emberi tevékenységek miatt.
  • Áramlási és széljárási minták: Földrajzi különbségek miatt.
  • Gravitációs erő változása: A gleccserek és jégtakarók olvadása miatt újra eloszló tömeg hatására.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint 1880 óta átlagosan mintegy 8-9 hüvelykkel (kb. 20-23 cm) emelkedett a globális tengerszint. Például a Louisiana állambeli Grand Isle városban jelentős tengerszint-emelkedést tapasztaltak 1950 óta, míg Alaszka Anchorage-ban csökkenést figyeltek meg ugyanebben az időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?