Trams at the Staatsoper (State Opera) - Vienna, Austria

Ebben a városban már működik a távhűtés: rengeteg lakos életét könnyíti meg a kánikulában

2024. július 16. 16:28

Évről évre, amikor a legélhetőbb városok listája elkészül, Bécs szinte mindig az első helyen szerepel. Ha egy kicsit rosszabb évet zárnak, akkor a második helyen, és kivételesen rossz évben is épp csak lecsúsznak a dobogóról. Felmerülhet a kérdés, hogyan sikerül ezt elérniük - teszi fel a kérdést a 444.hu. A lap példaként hozza, hogy Bécs nemcsak távfűtéssel rendelkezik, hanem távhűtéssel is.

A távhűtés rendszere dinamikusan fejlődik a városban. A Wien Energie nemrégiben üzembe helyezte eddigi legnagyobb és legerősebb távhűtő központját a bécsi főpályaudvaron. Az első távhűtő központot itt már 2013-ban átadták, amely öt kompressziós hűtőberendezéssel működik. Ezek a berendezések zöld áramot fogyasztanak, ami környezetbarát megoldást jelent.

A mostani fejlesztéssel 26 megawattosra nőtt a hűtési kapacitásuk. Ez elegendő ahhoz, hogy Ausztria legforgalmasabb vasútállomását és annak környékén található számos irodát, szállodát és lakást hűtsenek. A Wien Energie a főpályaudvari távhűtőközponton kívül még hat ilyen egységet üzemeltet Bécsben. Emellett egy ellátási gyűrűt is kiépítettek a városközpont körül, amely két távhűtési központot és azok csőhálózatát köti össze. Összesen harminc kilométernyi távhűtő csővezetékkel mintegy 200 épületet hűtenek - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 24. szombat
Bertalan
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. augusztus 24. 19:19