16 °C Budapest
View from above of the pit of an open-pit copper mine in Peru

Mi folyik itt? A drogkereskedelemnél is nagyobb bizniszre akadtak, rengetegen gazdagodhatnak meg belőle

2024. június 20. 16:16

A rézárak idén tapasztalt jelentős mértékű emelkedése következtében drámaian megnőtt azoknak a teherautóknak száma, amelyeket az illegális perui bányákból származó réz szállítására használnak. A megnövekedett teherautóforgalom súlyos és veszélyes közlekedési problémákat eredményezhet a kulcsfontosságú perui "bányászati folyosón" - közölte a Reuters.

Az elektromos járművek és a tiszta energiaforrások iránti kereslet növekedésének köszönhetően az illegális bányászat is fellendült. A perui bányászati folyosó mentén jelentős teherautó-forgalom növekedést tapasztaltak, ami az illegális bányákból származó réz szállításához köthető. A jelenség komoly terhet jelent az andoki ország kulcsfontosságú autópályájának, különösen sötétedés után.

Nagy verseny bontakozik ki Peruban

A 482 kilométeres, részben burkolt autópálya létfontosságú tényezője a rézkoncentrátum szállításának, azonban az utakon tapasztalható torlódások miatt nőtt a késések és a leállások száma.

Az illegális bányászati műveleteket kiszolgáló teherautók versenyt folytatnak az olyan nagyobb bányavállalatok járműveivel, mint például az MMG Ltd Las Bambas, a Hudbay Constancia és a Glencore Antapaccay. Egy, a Las Bambashoz közeli forrás szerint a torlódások megnehezítik minden érintett bánya munkáját. A Hudbay által megosztott dokumentumok májusban legalább 11 baleset bekövetkezését kötik az informális bányászkamionok közlekedéséhez.

Éjjel közlekednek, hogy elkerüljék az ellenőrzést

Peruban jelenleg naponta mintegy 120 teherautó kel útra az engedélyezett és az illegálisan működő kézműves bányászati telephelyekről, a megnövekedett forgalom pedig romboló hatással van a helyi utakra. Egy, az Antapaccayhoz közeli forrás szerint az informális kamionok gyakran éjszaka közlekednek, hogy elkerüljék az ellenőrzést. A perui kormány próbálta szigorítani az engedélyeztetési folyamatot, azonban ez tiltakozásokhoz vezetett.

A nagyobb bányák és a kézműves bányászok közötti ellentétek már régóta megnehezítik a kormánynak az ország gazdasági fellendülését célzó erőfeszítéseit. Habár Peru jelenleg is a világ egyik legjelentősebb réztermelője, az elmúlt időszakban Kongó megelőzte az országot. Az Energia- és Bányászati Minisztérium, valamint Cusco tartományi kormánya nem reagáltak az eddigi megkeresésekre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A perui kormány szerint az illegális bányászat évi 3-4 milliárd dollár bevételt generál, ami jövedelmezőbb lehet még az illegális drogkereskedelemnél is.

Egyre több ellenőrizetlen tevékenységet végeznek

Helyi közösségek arról számoltak be, hogy a bányákban egyre több ellenőrizetlen tevékenységet végeznek. Robertson Pacheco, a helyi védelmi erők vezetője szerint naponta több mint 100 kamion halad át Las Bambas szakaszán. Iván Arenas limai elemző előrejelzései szerint a bányászati folyosón a megnövekedett forgalom okozta krízishelyzet a későbbiekben tovább súlyosbodhat.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosítás szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?