10-ből 8 magyar fogyaszt boltban kapható gyorsfagyasztott, panírozott húsokat, de nem mindegy hogy készítjük el őket.
A hosszú hétvégén még nem lesz igazi nyári idő, de kellemes, napsütéses órákra bőven lehet számítani, úgyhogy ideje izzítani a grillsütőket. Az otthoni grillezés évek óta egyre népszerűbb Magyarországon, de csak most kezd igazán felfutni. Ez abból is látszik, hogy grillsütők és -kiegészítők széles választéka érhető el a boltokban. Mutatjuk, miket kell tudni, hogy csak a finom ételekről és a szórakozásról szóljon a kerti sütés.
Míg a magyaroknál sokáig a szalonnasütésben és a bográcsozásban merült ki a közös kerti sütés-főzés, sokaknak ma már a grillpartik és a barbecue sem csengenek ismeretlenül. Ha többször gondoltál rá, hogy ennél egy jó steaket, amit magad sütsz, akkor most segítünk, hogyan láss hozzá. A hosszú hétvége pont ideális alkalom arra, hogy megnyisd a grillszezont, akár a kertedben vagy az erkélyen.
Hogy találom meg az igazit?
A grillezés bármilyen egyszerű műfajnak is tűnik, igényel némi tapasztalatot és hozzáértést. Mivel a házi grillezés - kertben, teraszon, vagy akár balkonon - egyre népszerűbb, ma már rengeteg ehhez használatos eszközt vásárolhatunk. Az első lépés a környezethez, az időbeosztásunkhoz és a tapasztalatunkhoz jól megválasztott grillsütő megtalálása. Pásztor Gábor, a Broil King grillszakértője szerint minden sütőről el lehet mondani az előnyöket vagy a hátrányokat, de az egyéni igényektől függ, hogy melyik a legjobb választás.
A két eszköz használatánál az ízvilágban nincs különbség, viszont a gázgrill használata időhatékonyabb, hiszen akár 15-20 perc alatt is elkészíthető az étel. A sütő begyújtása könnyű, nem igényel különösebb előkészületet és a tisztán tartása is egyszerű.
A faszenes grillberendezéseket leginkább azok részesítik előnyben, akik élvezik a tűz látványát, és csak így tartják igazi élménynek a grillezést. A faszenes grillezés jóval időigényesebb, mivel ahhoz is idő kell, hogy a faszén elérje a sütésre alkalmas izzást, ez akár több mint 10 órán át is tarthat. Másik hátránya, hogy a hő kevésbé szabályozható.
Kevésbé közismert opció a lávaköves grillező, amit ma már egyre kevesebben használnak és forgalmaznak. Korábban a kedvező hőelosztása miatt volt kedvelt, amire ma már a modernebb sütők is képesek. Ennek hátránya a tisztán tartása nagyon időigényes.
Az elektromos grillek teljesítménye viszont nem ideális, mivel a grillhúsokat általában 330-340 fokon sütjük, ezek pedig erre a hőfokra nem képesek.
A barbecue-t gyakran keverik a grillezés fogalmával, mivel utóbbi gyűjtőfogalom is, illetve hazájában, az Egyesült Államokban is több jelentése van - olvasható a hazai barbecue úttörőjének számító Nyárspolgár BBQ blogon. Tágabb értelemben minden olyan ételkészítés, amely faszénnel, rácson készül grillezésnek hívható, így a barbecue is. Szigorú értelemben azonban a barbecue definíciója: füstön sütés lassú tűzön, 110-120 fokos tartományban, hosszan és indirekt hőn. A grillezés ezzel szemben közepes vagy magas hőmérsékleten, direkt hőn, például forró grillrácson történik, tehát több szempontból is éppen a barbecue ellenpontja.
Mennyit költsek rá?
A legegyszerűbb eszközökhöz körülbelül 10 ezer forintért is hozzá lehet jutni. Ha valaki ügyes, ezekkel is lehet finom húsokat sütni, de annak, aki hosszabb távon gondolkodik, érdemes beruházni egy komolyabb eszközbe.
- mondta el a Pénzcentrumnak Pásztor Gábor.
A szakértő szerint a 10-20 ezer forintos grillberendezések esetében az alacsony ár oka, hogy kisebb a teljesítményük és alacsonyabb minőségű alapanyagokból készültek, mint a 100 ezer forint körüli sütők. Próba- vagy gyakorlóeszköznek ettől még jó lehet, illetve arra, hogy az ember lássa, beválik-e nála hosszabb távon a grillezés. Az olcsó berendezéseknél a felhasznált anyagok minősége azért probléma, mert a terheléstől jobb esetben is néhány év alatt elfáradnak, és tönkre mennek.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el, havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A szakértő szerint az ilyen monumentális méretű, felsőkategóriás grillberendezések nem a családi grill kategóriába tartoznak, hanem 30-40 fős társaságokat szolgálnak ki. Egy ilyen eszköz 120 kilogrammot nyom, húzott acélajtókkal, 6 égőfejjel, elkülönített égési zónákkal, belső világítással és világító gombokkal van felszerelve, illetve ezekre a prémium alapanyagok használata jellemző, vagyis többnyire kanadai vagy amerikai, helyi minőségi alapanyagokból készülnek.
A sütés lelke: a hús és a pác
Berecz István hentes (Kispé 96 Kft.) grillezéshez főleg sovány húsokat ajánl, amelyek bár enyhén szaftosak, alacsony a zsírtartalmuk. Ilyenek a tarja, a csirkemell- vagy a csirkecombfilé, marhából pedig a hátszín. A szárazabb karajt például nem ajánlott grillezni, ahogy a csontos húsokat sem. A felsoroltakból készülhet igazán kellemes állagú és ízletes hús, persze még a pácolás is hozzájárul, ami a hentes szerint az egész folyamat lelke.
- tette hozzá Berecz István, aki szerint pár óra vagy egy nap semmit sem ér, illetve a gyorspácok használatát sem javasolja. Ha valakinek nagyon nincs ideje, akkor inkább a húspuhító sót javasolja, de tényleg csak végszükség esetén, mert a több napos pácolást ez sem váltja ki teljesen.
Az olyan nagy diszkontláncok polcain is érdemes körülnézni, mint például a Lidl: a Grill & Fun termékcsalád tagjai között találhatóak kifejezetten grillezésre előkészített és pácolt hústermékek. A friss csirke grilltál, a paprikás/zöld fűszeres és a friss fűszeres sertéstarja a grillszezonban gyakran akciósak. A magyar lakosság a hagyományos ízesítésű termékeket kedveli, a magyaros, a csípős, illetve a fokhagymás fűszerezésű húsokat, illetve különösen népszerűek a grillkolbászok, az áruházláncok polcain ezeket mind megtaláljuk, ahogy az alapvető grillkiegészítőket is.
Különösen az olyan grillkiegészítők szerepe fontos, mint a tisztító kefe, hosszú nyelű lapát és hosszú fémcsipesz a húsok forgatásához. Mivel a grillezőknek általában van egy alkarnyi hosszúságú mélységük, ahova nem ajánlott kézzel nyúlkálni, hasznos kiegészítő lehet még egy öntött vaslap, amin a könnyen széteső alapanyagokat, például halat vagy zöldségeket sütjük.
Berecz István jól bevált pácolási módszerét is elárulta a Pénzcentrumnak: a legfontosabb hozzávaló a hús után a Horváth Rozi-féle grillfűszerkeverék, amely sót + 10 fűszert tartalmaz. Ezzel fűszerezi be a húst, majd borsozza, bekeni mustárral, és erre önti rá az olajat, méghozzá úgy, hogy jól ellepje a húsokat és beszivárogjon közéjük. Néha még hagymakarikákat is tesz a húsok közé, ezt pedig 4-5 napra beteszi a hűtőbe.
Ha előre pácolt húst veszünk, vagy van saját, jól bevált pácreceptünk, akkor is érdemes megfogadni a következő tanácsokat:
- Füstölt húsárut ne grillezzünk.
- Grillezés előtt semmiképpen ne sózzuk meg a húst, mert az elvonja a nedvességet, és a hús könnyebben kiszárad.
- Grillezésnél mindig friss húst használjunk, sosem mélyhűtöttet.
- Ahogy a sütőben, úgy a grillen is süthetünk alufóliába csomagolt ételeket. Ennek az előnye, hogy az így grillezett étel nemcsak zsírszegény lesz, de jobban megtartja az ízeket.
- Fontos, hogy ne villával böködjük, forgassuk a húst, hanem grill lapáttal, mert a villaszúrás helyén elcsöpög a húsok szaftja, amitől kiszáradhat.
- A zöldségek alacsonyabb hőfokon és rövidebb idő alatt megsülnek, ha pedig túlsütjük őket, keserűek lesznek.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.