24 °C Budapest
Embracing Conscious Consumption, Reducing Plastic, and Opting for Reusable Bags.

Ezt mindenkinek tudnia kell az önkiszolgáló kasszákról: nem lehet kibújni alóla

2024. augusztus 10. 12:03

Az automatizálás és a technológiai fejlődés korában egyre több üzlet próbálja megkönnyíteni a vásárlók életét az önkiszolgáló pénztárak bevezetésével. Azonban a legfrissebb jelentések szerint ezek a rendszerek "látványos kudarcot vallottak" - írja a Hackaday.

Az önkiszolgáló pénztárak ötlete elsőre remekül hangzik: kevesebb pénztárosra van szükség, és a vásárlók gyorsabban végezhetnek. Az elmélet azonban gyakran nem találkozik a valósággal. Ugyanis az ilyen rendszerek karbantartása bonyolult és költséges, ráadásul sokszor hibásan működnek. Gyakori probléma például, hogy a gép nem érzékeli megfelelően, ha valamit betettünk a táskába.

Még ha minden rendben is működik, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a vásárló nem tudja kezelni a rendszert. Lehet, hogy kétszer szkennelt be egy terméket, vagy éppen egy korhatáros árucikket vásárolna, amihez emberi jóváhagyás szükséges. Az önkiszolgáló pénztárak másik nagy problémája a lopások számának növekedése. 

A lopások egy része szándékos csalás eredménye: például valaki banánként húzza le a drágább csemegehúst.

Lehetséges azonban, hogy maga az önkiszolgáló pénztár koncepciója igényel újragondolást és nem kell elvetni teljesen a koncepciót. Akadnak olyan üzletek is (jellemzően külföldön, ilyen például a Sam's Club) ahol már lehetővé teszik, hogy okostelefonnal szkenneljük be a termékeket vásárlás közben.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A automatizálás témájában érdemes megemlíteni az ATM-ek sikerét is. Amikor bevezetésre kerültek anno ezek a gépek, akkor is akadtak kezdeti nehézségek, csalások. De idővel azok kitapasztalás után nagy sikert futottak be, hiszen a mai napig használjuk ezeket. Az ATM-ek ritkán hibáznak és megbízhatóan működnek. Ha az önkiszolgáló pénztárgépek is hasonló megbízhatóságot tudnának nyújtani, talán nagyobb sikert aratnának. Te mit gondolsz az önkiszolgáló pénztárakról? Neked beváltak eddig? 

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?