2 °C Budapest
Barman is serving ice cream

Ezeket a fagyizókat, cukrászdákat messzire kerüld el: csúnyán pórul járhatsz 2024-ben

2024. április 8. 17:45

Ne dőlj be az ócska szlogeneknek, az olcsó fantázianeveknek, sem pedig a csábító "főzött fagylalat" feliratoknak, szakértők elárulják, mitől igazán jó egy fagylalt.

Vannak dolgok, melyeket feltétlenül tudni kell annak, aki fagylaltot kóstol. Például, hogy a fagyi nem habosított édes, színes, ízesített hideg víz, tej vagy joghurt por. Ha ki van írva valahova, hogy „Főzött fagylalt”..az nem jelent semmit, nem jelent minőségi garanciát! Minden fagylalt az. A Mihályi Patisserie összeszedte, mit érdemes tudni, mire érdemes figyelni, ha az ember fagyit kóstol.

  • A Fagylalt az nem habosított édes, színes, ízesített hideg víz, tej vagy joghurt por.
  • Kellően hideg, mégis krémes, állaga dús
  • Az ízek határozottak, egyértelműek, karakteresek!
  • Nincs utó vagy mellékíz, nincs szemcse, nincs jégkristály, nem habos, és nem "nyúlik"
  • A fagylalt ízei elsősorban a nyelvcsúcson és a nyelv középső részén érezhetők, aztán terjed lassabban szét a nyelv és a száj többi részén.
  • A legjobbaknál jelen van az „umami” az átfogó íz spektrum: az édes, a sós, a savanyú, a kesernyés íz és egy úgynevezett átfogó íz teltség.
  • Nyelés után kellemesen visszaható íz van jelen a szájban és az orron át kilégzéskor nincs sem sima sem „kaparó” aromaszaglás!
  • A minőségi fagylalt kóstolásakor nem tapasztalható „viszkozitás”, kenődő, túlzott zsírosság érzet a nyelven
  • A minőségi fagylalt kóstolásakor nem tapasztalható teltség érzet, puffadás és később visszaböfögés! Ez a habosított, és aromapasztákból készült fagylaltoknál gyakran tapasztalható! Amikor levegőt nyelünk, (lásd túlhabosított fagylalt, ezt azért csinálják, hogy jó soknak látsszon...és térfogat rögzített fagylalt...ezt meg azért csinálják mert különben összeesne mint a fürdőhab) szénhidrát kíséretében, amit a vékonybélben képtelenek vagyunk megemészteni, mert egyszerűen nincs annyi és olyan enzimünk, ami ezt megtenné. Ezért emésztetlen állapotban kerül a vastagbélbe ahol az ott lévő baktériumok, segítenek megemészteni az általunk elfogyasztott élelmiszereket, valamint az emésztőrendszer lebontja az ételt, gázokat állít elő, amelyek főként szén-dioxidból, oxigénből, nitrogénből, hidrogénből és metánból állnak. Melyek aztán valahol távoznak a szervezetből.
  • A fagylalt elnevezései is tiszteletben tartják az alapanyagot és nevén nevezik azt. Kosdi málna, Berkenyei fekete ribizli, Szomolyai cseresznye, stb.....hupikék törpikéből, unikornisból és pókemberből nem készül fagylalt.
  • A fagylaltárusító hely környékén, mellette, avagy mögötte a műhelyben nem látható semmilyen különféle márkajelzésekkel ellátott kisebb-nagyobb henger alakú doboz, vödör, zászló, plakát stb.
  • A minőségi fagylaltot készítő hely nem használja más Brand-ek elnevezéseit, ellenben van saját ötlete, kreativitása, felkészültsége.
  • Ha ki van írva, hogy „Főzött fagylalt”, az nem jelent semmit, nem jelent minőségi garanciát! Minden fagylalt az! A fagylalt készítés alapvető technológiája és higiéniai előírása az, hogy sterilizálni, hőkezelni, azaz főzni kell! Még a sorbet jellegű gyümölcs”fagylaltoknál” is a gyümölcsöket felhasználás előtt, jellegétől függően megfelelő módon. Tehát ez nem minőségi kategória jelölés, hanem kötelesség.
  • A minőségi fagylaltkészítő helyen változatos, izgalmas választékkal találkozhatsz..Citrusok, „Piros” gyümölcsök, Trópusi gyümölcsök, Egzotikumok, Fűszer, Zöldség-fúzió, Sárga gyümölcsök, Alkohol fagylaltok, Olajos magvak, Csokoládék és Pralinék, különféle tejek és tejszínek...
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Jön az V. Mindset Meetup hétvégén, építs te is kapcsolatokat, ne maradj le! (x)

Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. november 21. csütörtök
Olivér
47. hét
November 21.
"Helló!" Világnap
November 21.
Halászati világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?