Megdöbbentő: 15 éves kor alatt is hetente rúgnak be a fiatalok

Pénzcentrum
2009. január 29. 13:30

Tizenöt éves kor alatt egyáltalán nem lenne szabad alkoholt adni a gyermekeknek, még egy kis pohárkával sem - nyilatkozta Nagy-Britannia fő egészségügyi tanácsadója, miután egy felmérés kimutatta, hogy a 13 évesek húsz százaléka hetente legalább egyszer iszik.

A brit törvények meglehetősen szabadon kezelik a fiatalok alkoholfogyasztási kérdéseit. Bár 21 éves kor alatt senki nem vásárolhat alkoholt, vagy fogyaszthat nyilvános helyen, az otthon szentsége védelmet nyújthat efféle kihágásokra. A szülők öt éves kor felett nyugodtan adhatnak alkoholt a gyermekeiknek, aminek azonban mostanra meg is lett a megdöbbentő következménye.

Egy nemrég készült felmérés szerint Nagy-Britanniában 300 ezer 11 és 15 év közötti fiatal rúg be minden héten, a 13 éves fiataloknak pedig 20 százaléka iszik alkoholt legalább hetente egyszer. A brit kormányzat első ízben adott ki bármiféle tanácsot a fiatalok ivási szokásainak kérdésében és nem is tervezi törvény formában a parlament elé terjeszteni a kérdést.

Ugyanakkor Nagy-Britanniában ijesztő mértékben növekedett a kóros mértékű ivászat, illetve az ezzel összefüggő májproblémák kialakulása a fiatalok körében. Ezen felül az alkohol vált a 16 és 24 év közöttiek elhalálozási statisztikáiban a leggyakoribb kiváltó okká. Egy felmérés kimutatta azt is, hogy akik kora ifjúságukban megkóstolják az alkoholt, később sokkal valószínűbben válnak függővé.

A közvélemény azonban rettentően megosztott a kérdésben. Egyesek szerint ugyanis fontos megismertetni a fiatalokat az alkohollal és annak káros hatásaival, mivel a tiltás csak rejtett fogyasztáshoz vezet. Mások viszont épp azzal érvelnek, hogy maguk a szülők helyezik piedesztálra az alkoholfogyasztást és teszik azt a fiatalok mindennapjainak részévé.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?