13 °C Budapest

Csaknem másfélszeresére nőtt a gáz ára!

Pénzcentrum
2009. január 15. 09:03

2008. decemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-csökkenés 0,3% volt. 2007. decemberhez viszonyítva az árak 3,5%-kal növekedtek. Az elmúlt évben, átlagosan 6,1%-kal voltak magasabbak az árak, mint 2007-ben. A vezetékes gáz ára majdnem másfélszeresére nőtt.

Egy hónap alatt - 2008. novemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,2%-kal emelkedtek. Növekedett a tojás (4,7%), a sertészsiradék (4,6%), valamint az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (3,4%) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj (5,8%), a sajt (5,7%) és a liszt (5,2%) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkentek.

Kis mértékű áremelkedés (0,1%) volt megfigyelhető a háztartási energia, a szeszes italok, dohányáruk, valamint a szolgáltatások esetében. A tartós fogyasztási cikkek árai összességükben nem változtak. A ruházkodási cikkek (0,1%) és az egyéb cikkek (2,6%) körében árcsökkenés volt megfigyelhető, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 9,4%-kal csökkent.

Egy év alatt - 2007. decemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,3%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 41,4, a rizs, hántolmányok 26,0 és a sertéshús 16,3 százalékkal. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (18,9%) esetében. A háztartási energia átlagot meghaladó 18,1%-os áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 41,7, az elektromos energiáé 9,8% százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,7%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások (3,9%). A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,6%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. Szintén árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (3,4%), ezen belül a járműüzemanyagok ára 15,5%-kal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2008. évben a fogyasztói árak átlagosan 6,1%-kal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A legnagyobb mértékben a háztartási energia árai emelkedtek, 12,7%-kal. Átlag felett, 10,2%-kal növekedtek az élelmiszerek árai is. A szeszes italok, dohányáruk (5,6%), a szolgáltatások (5,0%),valamint az egyéb cikkek (4,6%) körében átlag alatti volt a drágulás. A ruházkodási cikkek árai nem változtak. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,7%-kal kellett kevesebbet fizetni.

Az EU 27 tagországában 2008. novemberben a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 2,8%-kal voltak magasabbak, mint 2007. novemberben. A legkisebb áremelkedést Németországban és Portugáliában (1,4-1,4%), a legnagyobbat Lettországban (11,6%) és Litvániában (9,2%) mérték. Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyobb mértékben, 4,1%-kal növekedtek az árak 2008. novemberben.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?