6 °C Budapest

Vérszagra gyűlnek a mobilgyártók

Pénzcentrum
2008. május 6. 10:00

A korábbi várakozásokkal ellentétben nem az új mobilpiaci szereplők, köztük az Apple profitál a Motorola fokozatos háttérbe szorulásából, hanem az eddig is nagy részesedést magukénak tudó Nokia, Samsung és az LG - írja a Világgazdaság.

A közelmúltban jelentette be a Motorola vezetősége, hogy kiszervezi a veszteséges mobil-üzletágát. Erre befektetői nyomásra került sor, mivel a tavalyi év közepéig a világ második legnagyobb mobilgyártójának számító vállalat jelentősen alulmaradt termékfejlesztésben a többi mobilgyártóval szemben. Ez a követő stratégia pedig lassan már a harmadik helyre sem elegendő.

A csökkenő piaci részesedését a két koreai mobilgyártó, a Samsung és az LG veszi át, míg a finn Nokia stabilan őrzi kimagasló vezető szerepét 40 százalékos piaci részesedésével.

Korábban azt jósolták, hogy a tavaly piacra robbant iPhone-nal az Apple lehet a nagy nyertese a Motorola körüli zavarnak, azonban ez a várakozás megdőlni látszik. Az amerikai számítógép-gyártó nem hogy növelni, még megtartani sem tudta mobil-piaci részesedését. 2007 utolsó negyedévében még 2,3 millió darab készüléket tudott értékesíteni, 2008 első negyedévében már csak 1,7 milliót.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az Apple képtelen elegendő mennyiséget szállítani a termékből, valamint a szoftver-lokalizáció is meglehetősen lassú. Egyes feltételezések szerint viszont a kiszervezésből más formában próbál profitálni a cég. Az öt éve létrejött Sony-Ericsson házasság mintájára lehetséges, hogy az Apple is egybekel a szintén amerikai Motorolával. Ez a cégben felhalmozódott mobilgyártási ismeretek miatt előnyös lehet az alapvetően számítógépekre specializálódott Apple számára.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem árt ráadásul a mobilgyártóknak is több lábon állni, hisz a mostani gazdasági változások, mint például az élelmiszerdrágulás, illetve az energiaár-robbanás negatívan hatnak majd a mobilértékesítésre is. Ezt már a 2008 első negyedévi, ekkor megszokottól elmaradó értékesítési adatok is alátámasztják.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?