Megingott a bizalom - az euró felelős mindenért?

Pénzcentrum
2007. január 30. 13:00

Az európaiak többsége nincs megelégedve a közös valuta, az euró teljesítményével, derül ki a FT-Harris által készített felmérésből. A megkérdezettek többsége azon a véleményen van, hogy a Monetáris Unió negatív hatással volt a nemzetgazdaságokra, de összgazdaságilag jó hatással volt az Európai Unióra - írja a Financial Times.

A franciák, a spanyolok, az olaszok több mint kétharmada és minden második német is úgy véli, az euró bevezetése negatív következményekkel járt hazájuk gazdaságára nézve. Ezzel újabb kritika fogalmazódott meg az amúgy is gyakran vádolt Európai Központi Bank irányába, amelyet a választások előtt Franciaországban két jelölt is az állítólagos általános gazdasági növekedést gátló politikájáért marasztalt el.

Forrás:FT-Harris

Az EKB szempontjából azért is fontos a felmérés végeredménye, mert az infláció ellenes küzdelemhez a központi bank elengedhetetlen tartja a közösség állampolgárainak bizalmát, mind az intézményben, mind a közös valutában, az euróban. Az infláció elleni küzdelem pedig, a bank álláspontja szerint, a legfontosabb tényező a gazdasági fejlődés fellendítésében.

Így érthető, hogy kellemetlenül érinti a központi bankot az uniós állampolgárok által megfogalmazott bírálat, amely Franciaországban a legsúlyosabb, ahol a népesség csupán 5 százaléka hisz továbbra is a monetáris unió sikerességében.

Figyelemreméltó azonban az az eredmény, miszerint a megkérdezettek többsége az általános fejlődésre pozítiv hatással bírónak tartja a nyolc évvel ezelőtt született Monetáris Unió létrejöttét. Ezek szerint a EMU országainak állampolgárai saját helyzetüket sokkal rosszabb fényben látják mint a többi tagországét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás:FT-Harris

A negatív hangulatra rácáfol az EU13 országaiban megindult gazdasági fejlődés, amely főként a német gazdaság fellendülésének eredménye. A Bundesbank igazgatóságának egyik tagja szerint a tavalyi növekedés nem csupán egy csodálatos év, hanem egy hosszan tartó konjunktúra kezdete, amelyet bizonyít kialakulásának folyamata. Elsőként az export növekedett, majd ezt követték a beruházások, s csupán végül volt érezhető enyhe emelkedés a lakossági fogyasztás terén.

A FT-Harris munkatársai 5314 felnőttet kérdeztek meg Németországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban január 10. és 22. között. A végeredmény szerint a németek több mint kétharmada szívesebben fizetne ismét márkával.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?