Maradt egy kiskapu, van még remény

Pénzcentrum
2006. november 16. 09:15

Nem kíván kedvezményt adni a házipénztárban "ragadt" céges pénzek tisztázására a pénzügyi tárca, miután alkotmányellenesnek minősült a házipénztáradó. Azonban egy kiskapu mégis maradt.

A könyvelőknek januárban: egy hónapjuk lesz arra, hogy egy meglehetősen bonyolult műveletsorozat keretében elintézzék a cégek házipénztárában nyilvántartott, ám jobbára már ott meg nem lévő pénzek tisztára mosását - írja a Népszabadság.

A pénzügyi tárca el kívánja törölni azt a szabályt, amely kedvezményes - 10 százalékos - adóteher mellett lehetőséget biztosítana a csak papíron létező cég-pénzek hivatalos leírására.

A házipénztár-amnesztia (amely egyébként vonatkozik a tagoknak adott kölcsönökre is) a nyári adómódosítási csomagban szerepelt, és szeptember elseje óta hatályos - bár igazán csak januártól kezd "működni". Eltörlésére az új adómódosítás lehetőséget ad - ám a kormány által az Országgyűlés elé terjesztett javaslatban erről egyelőre nem szól paragrafus. A kedvezmények megvonásáról szóló változásokat ugyanis hatálybaléptetésük előtt 45 nappal kell kihirdetni. Miután az új adószabályokat december közepén jelentethetik meg a Magyar Közlönyben, január végéig még fennmaradhat a kedvezőbb szabályozás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mindez furcsa helyzetet teremt: a házipénztár-amnesztiáról szóló szabályok szerint a cégeknek el kell készíteniük a 2006-os mérleget, meg kell állapítaniuk a nyereséget és az osztalékot - mégpedig olyan formában, hogy az megfeleljen az amnesztiához kapcsolt különleges szabályoknak. (Ezért furcsa, hogy a szabály már szeptemberben hatályba lépett - ha csak januártól lett volna érvényes, akkor talán könnyebb lett volna felszámolni is, és nem maradna egy hónapos kiskapu.) Mérlegzárásra, osztalékot megállapító taggyűlésre ugyan általában tavasszal szokás sort keríteni, ám semmi sem akadályozza a januári zárást. Ha ez megtörténik, akkor a cégek még januárban beadhatják a papírokat, kérhetik a kedvezőbb elszámolást, és tisztázhatják pénzügyeiket. A szűk keresztmetszetet egyedül a könyvelők jelenthetik: nem biztos, hogy bírják majd a rohamot.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17