6 °C Budapest

És te hány percet dolgozol egy 'Mekis' szendvicsért?

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 06:50

Egy McDonald's szendvicsért egy indiai munkásnak 1 órát, pontosabban 59 percet kell dolgoznia, míg egy new-yorki társának csupán 13 percet - hozta nyilvánosságra a világ legnagyobb elemző cége, az amerikai UBS a legaktuálisabb felmérésének eredményét.



A vállalat a kereseti különbségeket vizsgálta vásárló-erő paritáson a világ minden részén. A tanulmányban kimutatták, hogy a világ legdrágább városa London, azt követi Koppenhága, Zürich és Tokio. A legolcsóbbak ezzel szemben Ázsiában találhatóak.

A szakértők szerint egy olyan világtermék, mint a BigMac tökéletes összehasonlítási szempont, hiszen a világ bármely részén kapható, így ki lehet számolni, hogy az átlagbérekből mennyi szendvicset lehet megvenni, illetve, hogy éppen hány percet kell ahhoz dolgoznunk, hogy a McDonald's-ban étkezhessünk.

A UBS 122 termék árát vizsgálta meg összesen, és arra a következtetésre jutott, hogy az élelmiszereket a legolcsóbban az indiai Mumbaiban, a legdrágábban Japánban, Tokióban szerezhetjük meg. A bérek azonban sokkal alacsonyabbak, mint a fejlett országokban, bár az is igaz, hogy az emberek Ázsiában több munkaórával próbálják meg kompenzálni a kiesett bevételt. Amíg egy párizsi munkás 1480 órát dolgozik évente, addig egy ázsiai több, mint 2000-et. (az átlag 2088)

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?