A "Hatékony Felügyelet"- új stratégia a PSZÁF-nál

Pénzcentrum
2005. november 7. 09:48

Az elmúlt évtizedben a pénzügyi piacok, a termékek és szolgáltatások, a technológiák, a pénzügyi kultúra és a nemzetközi környezet hatalmas változásokon mentek keresztül. Az integrálódó piacok, az egyre nemzetközibbé váló szolgáltatások és Magyarország Európai Uniós tagsága szükségessé tették a 2010-ig szóló felügyeleti stratégia megfogalmazását.

A "Hatékony felügyelet" stratégiájának elkészítésével a középtávú cselekvés irányát határozták meg. A Felügyelet fő célja, hogy felvegye a lépést a pénzügyi tevékenység és a felügyeleti módszertan nemzetközi fejlődésével. Ez az erőforrások célirányosabb, hatékonyabb felhasználását teszi szükségessé. A Felügyelet 2010-ig szóló stratégiájának meghatározó keretét a törvényben előírt feladatai jelentik, legfőképpen biztosítja a pénzügyi piacok törvényes, megbízható, folyamatos és átlátható működését.
A Felügyelet alaposan felmérte azokat a tényezőket, amelyek feladatainak ellátását a következő években befolyásolják. Így, meghatározó jelentőségűek a nemzetközi folyamatok; a világgazdasági növekedés, a várható konfliktusok, a pénzügyi vagyonosodás, a technológiai fejlődés, a termékválaszték szélesedése, az intézményi szerkezet összetettsége, a nemzetközi szolgáltatások, az európai integráció, valamint Magyarország és benne a magyar pénzügyi szektor helyzete. Ugyanakkor a stratégia számol a felügyeleti erőforrásokkal is: a személyi állománnyal, a pénzügyi és tárgyi feltételekkel. Mindezek mellett a középtávú tervezés taglal szervezeti, irányítási kérdéseket, együttműködéseket, és tartalmaz információs rendszerre vonatkozó értékelést.
A stratégia fő cselekvési irányait azok az elemek jelentik, amelyek elengedhetetlenek a változó feltételekhez való igazodás szempontjából: reagálóképesség, folyamatos és tartalmi felügyelet, szakmai összefüggések elemzése, a felügyelés nemzetközi jellegének erősítése, uniós szabályok alkalmazása, a piac átláthatóbb működésének befolyásolása, megfelelő erőforrás-felhasználás.
A stratégia megvalósítását különböző akciók segítik: új, korszerű munkaerő-politika kialakítása, hatékony erőforrás-allokáció biztosítása, módszertan fejlesztése, IT-tudatos felügyelet szem előtt tartása, szervezeti, irányítási feltételek és a munkakultúra átalakítása.
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17