25 °C Budapest
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

2024. június 28. 14:45

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat, ami nem csak kiküszöböli a jógaszőnyegek olyan általános típushibáit, mint a gyakorlatok közötti instabilitás vagy a testidegen, allergén (PVC, gumi, mikroszálas) anyagok érintkezése a bőrrel, de százszázalékosan természetes anyagának köszönhetően életciklusát követően egy teljesen lebomló alternatívát kínál a környezettudatos jógázóknak.

"A jógamatracom egy olyan hely, ahol csak önmagam lehetek, a légzésemre koncentrálhatok, és kitisztíthatom az elmémet. Menedékké vált számomra a zsúfolt időbeosztásom közepette" - mutatott rá a jóga világnapján Jennifer Aniston, Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színésznő arra, hogy a jógás társadalom számára a matrac legalább olyan fontos társ lett, mint egy átlagembernek a telefonja.

Nem csak a hollywoodi sztárok között trendi a jógázás, Magyarországon is több százezren találják meg vele belső békéjüket. Ezzel együtt a legtöbb jógázónak sajnos van arról is kellemetlen tapasztalata, mennyire el tudja rontani a testi-lelki harmóniát, ha a jógapózok közben arra kell figyelni, hogy a szőnyeg ide-oda csúszkál, nem biztosít kellő stabilitást a testnek, túl kemény vagy túl puha, irritálja a bőrt, esetleg a szabadban a fűtől egyszerűen csak beszennyeződik.

Arról nem is beszélve, hogy amíg a jógában a természet közeli élmény megélése a cél, addig a szőnyeg életciklusának végén egyszerűen a kukában végzi - legalábbis feloldhatatlan dilemmának hangzik azok számára, akik hisznek a fenntartható, körkörös zöld gazdaságban. 

A fenti problémák kiküszöbölésére kínál megoldást egy fiatal magyar csapat, amely hat év fejlesztést követően hozott létre egy speciális, gombából és növényi szálakból álló jógamatracot. Az innováció azóta megjárta az RTL Klub Cápák között műsorát, és bekerült az egyik zsűritag, Balogh Petya startup inkubátor programjába is.

A Symbiomat™ névre keresztelt gomba alapú matrac a Fraxinea cég fejlesztése, és talán nem túlzás az elcsépelt forradalmi jelző használata matracuk tulajdonságait elnézve.

A gombaszövedék rengeteg mikroszkopikus elágazásból áll, ami különleges tapadást és utánozhatatlanul finom érzetet biztosít az anyagnak. Nincs szükség gumírozásra, az anyag nem csúszik sem a padlón, sem a tenyér alatt

- emelte ki a Symbiomat™ talán legfontosabb ismertetőjegyeit a startup egyik alapítója, Kiss Gergely, aki 2017-ben kezdett el otthoni gomba szaporítással kísérletezni.

A Fraxinea akkor kapott új lendületet, amikor Gergely korai gomba alapú bőr alternatíva kísérleteihez csatlakozott Takács Emese, textiltervező, anyagfejlesztő.

Az anyaghoz kerestünk felhasználási területet, így kerültünk kapcsolatba a természet közeli, és nyitott jógás közösséggel, akik kipróbálták a matracot és kedvező visszajelzéseket adtak róla nekünk. A gombában egyébként a műanyag szivacs és a műbőrök természetes helyettesítőjét látjuk

- tette hozzá Takács Emese.  

A legtöbb jógázónak fontos saját szőnyege tapintása, nem mindegy, hogy egy műanyag, esetleg gumírozott matracon dolgozunk, vagy egy természetes anyag ad jóleső tartást a gyakorlatokhoz. A szabadban végzett pózok során pedig megvan az az érzet is, hogy a jógázó egyesül a természettel, ilyenkor ugyanis csak ez a természetes anyag választ el az anyaföldtől

- világította meg a környezetbarát szőnyeg jelentőségét a jógázók szempontjából is Horváth Viktória jógaoktató, holisztikus életmód tanácsadó.

A Fraxinea újgenerációs szőnyege 180 hosszú és 65 centiméter széles, vastagsága 5-7 mm, nem túl puha, de nem is nagyon kemény. Életciklusa a parafa szőnyegéhez hasonló, normál használat - heti két-három jógaóra - mellett.

A Symbiomat™ a napokban indított közösségi finanszírozási kampányt a legnagyobb ilyen célra fejlesztett hazai felületen, a Brancskozosseg.hu-n, és pár nap alatt máris összegyűlt a kitűzött célösszeg csaknem fele.

Fotó: Fraxinea

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem