24 °C Budapest
Brit téli időjárás árvizekkel és hóval.

Brutális, ami ránk vár: egész Közép-Európát elmossák a hétvégi áradások, gigaviharok

MTI
2024. szeptember 14. 09:01

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hét végére a Duna mentén fekvő közép-európai országokban; a régió felett örvénylő, heves esőzésekkel, viharos széllel érkezett Boris nevű mediterrán ciklon további áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Szlovákia és Magyarország számos területén.

Csehországban pénteken a nyugati területek kivételével az egész országban rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A heves esőzések várhatóan hétfő estig folytatódnak, az előrejelzés szerint a helyzetet a szintén az egész országot fenyegető erős szél is rontja. Az árhullám a folyókon várhatóan a hétvégén tetőzik.

Prágában a Moldva partján péntekre már kiépítették az árvízvédelmi védműveket a város történelmi központjában, miközben az országban mintegy 100 ezer hivatásos és önkéntes tűzoltó készül a hétvégi áradásokra. Bohuslav Svoboda, a cseh főváros polgármestere közölte: Prága felkészült a súlyos árvizekre, miután a 2002-es áradások miatt több tízezer embert kellett evakuálni és épületek omlottak össze a fővárosban.

Az előrejelzések szerint a leghevesebb esőzések Csehország keleti felén, különösen az észak-morvaországi-sziléziai Jeseniky hegységben várhatók.

Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is. Donald Tusk miniszterelnök pénteken a délnyugat-lengyelországi Wroclaw városában a katasztrófavédelmi tisztviselőkkel konzultálva kijelentette: a várható időjárás és árvízhelyzet miatt "pánikra nincs ok, mozgósításra viszont van".

A szlovák kormány mindeközben elrendelte azoknak a nem lakott szlovákiai területeknek a kijelölését, amelyekre a szintén áradással fenyegető, a Dunába torkolló Morava vizét részben kivezethetnék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Németországban a meteorológiai szolgálat szintén az ország egész területére kiterjedő heves csapadékra figyelmeztetett, az előrejelzések szerint a német Alpok magasabban fekvő részein pedig jelentős havazás és erős szél várható a hét végén.

Az előrejelzések szerint a következő napokban várható árhullámra egy évtizedben egyszer vagy annál ritkábban van példa; a hatóságok több országban az évszázad árvizeként emlegetett 1997-es pusztító árvízhez hasonlították.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 18. szerda
Diána
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?