23 °C Budapest
A kora reggeli szürkületben több ingázó vonat közeledik egy forgalmas vasútállomás felé.

Óriási közlekedési reformot jelentett be Lázár János: át fognak alakulni a vasútvonalak

2024. augusztus 16. 10:37

Megreformálják a magyar közlekedés rendszerét - jelenetette be Lázár János közlekedési miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón. 5 pontban foglalta össze a legfontosabb változásokat. 

Megreformálják a magyar közlekedés rendszerét - jelentette be Lázár János közlekedési miniszter egy sajtótájékoztatón, melynek apropója, hogy egy év telt el a vármegye- és országbérlet rendszerének bevezetése óta. A reformokat 5 pontban szedte össze.

1. Magyarországon új személyszállítási törvény lesz, ami a közlekedési jogot állampolgári alapjoggá szándékozik nyilvánítani. Tehát nem szolgáltatás lesz, hanem jog. Aki magyar állampolgár, van állandó lakóhelye hazánkban, annak naponta 3-szor biztosítani kell a lehetőséget, hogy eljusson egy másik településre. 

2. Vasútépítés: 8 ezer km-nyi vasút maradt, ebből 6500 kilométernyit használunk, most új vonalakat építenek, összesen 500 kilométert, amihez 1 milliárd eurós hitelt kérnek az Európai Beruházási Banktól. Villamosítás és komplex felújítás is lesz. Többek között újjáépítik a Gubacsi hidat és vasúti digitalizációt is végrehajtanak, transzformátorokat építenek. 

3. Járműbeszerzés: megfelelő mennyiségű a flotta egy 10 milliós országhoz képest, de elöregedett az állománypark, mostanra teljesen leamortizálódtak. Ha ennyien használják a pályát, járműveket kell vásárolni! A kormány újraszervezi a gyártást itthon, és próbálják megszerezni a spanyol Talgo vállalatot. Új járműveket vásárolnak, de használt járművek vásárlásában is gondolkodnak - Lázár János szerint ez a leggyorsabb, leghatékonyabb módszer. 

4. Az utaskonform: fontos, hogy az utasok mitől érzik jól magukat. Fő cél az utasok megfelelő tájékoztatása, a szerelvények megfelelő hűtése, és egy új MÁV applikáció is. Felújítanak több vasútállomás, köztük a Déli pályaudvart. A tervek szerint több helyen is ingatlankezelőnek adják át a területet, akik a felújításért cserébe rendelkezhetnek az ingatlannal. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

5. Új rendszerre van szükség, azaz újjászervezik a MÁV-ot. 3 leányvállalata lesz, az átalakítás megkezdődött, egyik személyszállítással fog foglalkozni, másik pályaműködtetéssel, harmadik ezeknek a cégeknek a kiszolgálását fogja végezni. Új menedzsmentre is szükség van. Hegyi Zsolt lesz a MÁV új vezérigazgatója.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25