18 °C Budapest
Strandjelenet a Balatonon (Balatonfenyves) , Magyarország

Balaton vagy Adria? A VOSZ is kiszámolta, melyik lehet olcsóbb idén

2024. július 23. 15:30

Az utóbbi időben megszaporodtak azok a cikkek, megszólalások, amelyek szerint jobban megéri Horvátországba utazni, mint a magyar tengernél nyaralni. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) számításai szerint azonban éttermi fogyasztáskor átlagosan 30%-kal, apartman bérléskor 35%-kal magasabb árat kell fizetni az adriai-tengerparton, mint a Balatonon. A 3 és 4 csillagos szállodáknál lehet a Balaton kissé drágább - írja a Pénzcentrumnak küldött elemzésében Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Ár-összehasonlításunkban megmutatjuk a leggyakrabban választott szálláshely- és vendéglátóipari termékek átlagos árait a horvát tengerparti, illetve a Balaton-parti települések vonatkozásában.

Hasonló méretű és turisztikai jelentőségű települések kerültek nagyító alá: Horvátországból Rovinj, Pula, Makarska, Zadar, Sibenik, Rijeka és Fazana, Magyarországról pedig Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonfüred, Balatongyörök, Balatonlelle, Balatonrendes, Balatonszárszó, Gyenesdiás, Keszthely, Révfülöp és Siófok.

Vendéglátóipari helyek

Csaknem száz középkategóriás, legalább 4+ Google-értékeléssel rendelkező étterem és büfé árait vizsgáltuk meg. Egy kétgyermekes család költségei a következőképp alakulnak (az összehasonlításnál 392 forintos Euró-árfolyamot használtunk):

A felszolgált italokért átlagosan 78%-kal, a pizzáért 40%-kal, az éttermi főételekért 46%-kal fizetünk többet az adriai-tengerpart mentén, mint a Balatonnál.

  • 4 pizza, 2 sör, 2 kóla
    Balaton-part:
    16 136 forint
    Adria:
    23 382 forint

    Különbség:
    7 246 forint

  • 2 hamburger, 2 hot-dog, 2 sör, 2 kóla
    Balaton-part:
    10 714 forint
    Adria:
    17 398 forint

    Különbség:
    6 684 forint
     
  • 4 leves, 4 főétel, 4 desszert, 2 pohár bor, 2 üdítő
    Balaton-part:
    35 673 forint
    Adria:
    50 842 forint

    Különbség:
    15 169 forint

Szálláshelyek

Kiválasztottunk száz szálláshelyet, amelyek között hotel, kemping, apartman és hostel vegyesen szerepelt, és ismét a 4 fős családra vonatkozó költségeket vizsgáltuk.

Forrás: VOSZ-gyűjtésForrás: VOSZ-gyűjtés

Apartmanban történő tartózkodás esetén a Balatonnál átlagosan 40%-kal kevesebbet kell fizetni. Kemping igénybevételekor azonban a különbség jelentősebb: többszörös a napi ár az Adrián, mint a Balaton partján.

Ár-összehasonlításunkban kizárólag a 3 és 4 csillagos szállodák esetén mutatható ki, hogy a Balatonnál kismértékben magasabbak az árak. Félpanziós ellátás esetén 10, míg reggelivel csaknem 15 %-kal többet fizetünk itthon.

Minden olvasó számára azt javasolom, hogy tekintse át és hasonlítsa össze maga is a nyitott lehetőségeket, illetve a nyaralás tervezésekor kalkuláljon az útdíjakkal, repülő- és vonatjegyek költségével, vagy üzemanyagköltséggel! A Balatonnál töltött családi vakáció anyagi terhei ugyanis jelentősen alacsonyabbak lehetnek egy horvátországinál.

Például a Letenyétől Puláig vezető autópályák díjai 28 € költséget jelentenek, oda-vissza 56 €, azaz 22.000 forintot tesznek ki, míg a magyarországi 10 napos autópálya matrica ára 6400 forint. Az üzemanyag költsége Horvátországban tankolva ugyan olcsóbb, mint Magyarországon, cikkünk írása idején 1,45 € a dízel ára, azonban a fenti esetben több, mint 600 km-t kell megtennünk.

Az adatgyűjtést és összehasonlítást részben az isztriai és a Balaton-parti helyszíneken, részben az internetről gyűjtöttük. Törekedtünk az objektívitásra, a mennyiségi összehasonlításon túl a az azonos minőségű és méretű helyek összehasonlítására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?