Hungary, Europe - 2014: Luggage and Cup of Coffee in Hotel Room

Óriási pénzt bukhat, aki itt nyaral 2024-ben: sokan nem készülnek rá, pedig beüthet a krach

2024. július 19. 10:04

Ahogy tavaly, idén is elvégeztük a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását, melyben több mint 11 ezer olvasónk vett részt. Az első elemzésünk eredményei alapján kiderült, hogy a magyarok számára a kikapcsolódás és a pihenés fontos, de sokan anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak. A válaszadók több mint 70 százaléka jelezte, hogy a magasabb árak miatt olcsóbb úti célokat választ, ritkábban vagy egyáltalán nem utaznak 2024-ben. A második elemzésünkben azt vizsgáltuk, hogy a magyarok milyen módon utaznak - utazási irodán keresztül vagy saját szervezésben -, mennyit költenek fejenként, és milyen közlekedési eszközt választanak 2024-ben. Tavalyhoz képest nőtt azok aránya, akiknek fejenként 100 ezer forintnál kevesebb jut nyaralásra. A mostani harmadik részben megnéztük, hány alkalommal utaznak a magyarok idén, belföldre vagy külföldre, mi befolyásolja az úti céljaik kiválasztását, illetve hogy mennyire népszerű az utazbiztosítás.

Több mint 11 ezer olvasónk töltött ki. Az első elemzésünk eredményei szerint a magyarok számára a kikapcsolódás és a pihenés rendkívül fontos, azonban sokan anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak. A válaszadók több mint 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a megnövekedett árak miatt olcsóbb úti célokat választanak, ritkábban vagy egyáltalán nem utaznak 2024-ben. A második elemzésünkben azt vizsgáltuk, hogy milyen formában utaznak a magyarok – utazási irodán keresztül vagy egyénileg szervezve –, mennyit költenek fejenként, és milyen közlekedési eszközt választanak 2024-ben. Tavalyhoz képest nőtt azok aránya, akiknek fejenként 100 ezer forintnál kevesebb jut nyaralásra.

Tavaly is elvégeztük a kutatást, így lehetőségünk nyílt összehasonlítani az eredményeket és megfigyelni a változásokat. Az előző év különösen az infláció miatt volt jelentős, 2023 júniusában a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal nőttek az előző évhez képest, míg 2024 júniusára ez az arány 3,7%-ra csökkent. Most az eredmények második részét elemezzük.

2024-ben hány alkalommal tervezel utazni belföldre, ill. külföldre?

A legtöbb válaszadók idén mindössze egyszer utazik, 34,82 százalék nyilatkozott így, kétszer 25,64 százalék, háromszor 18,42 százalék, ők vannak a legkevesebben, hiszen 4 vagy több alkalommal 21,13 százaléka utazik a kitöltőknek

Kor szerint vizsgálva a 25 év alattiak azok, akik a legtöbbet utaznak, a lila sáv náluk a leghosszabb, közel harmaduk négy vagy több alkalommal. Legkevesebbet a 64 év felettiek, 36, 76 százalékuk csak egyszer engedheti meg magának.

Iskolai végzettség szerint az látszik, hogy a legmagasabb, PhD fokozattal rendelkezők utaznak igazán sokat, 40,18 százalékuk minimum négyszer, vagy akár többször is, a legfeljebb általános iskolai bizonyítványt megszerzők 54, 49 százaléka pedig legfeljebb egyszer.

Lakóhely szerint a fővárosiaknál a leghosszabb a lila sáv: 25,48 százalékuk 4 vagy több alkalommal is megy valahová ebben az évben, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a legrosszabb a helyzet: 47,9 százalék nyilatkozott úgy, hogy csak egyszer telik neki erre idén.

Terveid szerint hova utazol idén?

Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbben a magyarok körében: 38,84 százalék határainkon belül marad, csak külföldre 23,89 százalék készül belföldre és külföldre is pedig 37,27 százalékuk megy

Kor szerinti megoszlásban az jött ki, hogy a 25 áv alattiak közükül kerülnek ki a legnagyobb arányban azok, akik itthon is és külföldön is nyaralnak, a 64 év felettiek 45 százaléka viszont csak belföldön.

Iskolai végzettség szerint jól látszik, minél képzettebb valaki, annál valószínűbb, hogy az országhatárokon kívül is nyaral. A maximum általános iskolát végzettek 60,58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak belföldre megy, míg a PhD fokozattal rendelkezők csupán 24,66 százaléka.

Lakóhely szerint Nógrád vármegyében élnek legnagyobb arányban azok, akik idén a határainkon túlra nem mennek,  56,8 százalék, a legnagyobb külföldi utazók pedig a fővárosban élnek, de ebben jól szerepelt Pest vármegye és Zala vármegye is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyermekek száma szerinti vizsgálatban óriási eltéréseket nem tapasztaltunk, akinek 3 vagy több gyermeke van, az nagyjából ugyanakkora arányban marad csak belföldön, mint akinek 1.

Elsősorban mi befolyásolja az úti céljaid kiválasztását?

Az hogy ki miért utazik, életszakaszonként nagyon változhat, de érdekes képet rajzolt ki a kutatásunk: mindössze a kitöltők 16,65 százaléka jelölte azt, hogy a megszokott helyeket keresi fel évről évre, 31,42 százalék új úti célok felfedezésére vágyik, 25,75 százalék a napsütésre és a vízpartra esküszik, 16,67 százaléka az ára alapján választ, és mindössze 9,51 százalék nyilatkozott úgy, hogy az aktív kikapcsolódásért megy

Kor szerint vizsgálva jól kitűnik, hogy a fiatalokat mozgatják leginkább az ismeretlen úti célok, legkevésbé pedig a 64 év felettieket, ők inkább a megszokott helyeket keresik. Az ár alapján legnagyobb arányban a fiatalok választanak, 41 év alattiak, az aktív kikapcsolódás az 56-64 éveseknek volt a legfontosabb.

Vizsgáltuk nemek szerinti felbontásban is a kérdést: jól látszik, hogy az új helyek felfedezése a nőket jobban érdekli, mint a férfiakat, ők inkább a megszokott helyeket keresik, a napsütést és a vízpartot is nagyobb arányban jelölték, mint a nők. Viszont ár alapján inkább a hölgyek döntenek az úti cél kiválasztásakor, a férfiakat ez kevésbé motiválja.

Utazásaid előtt szoktál utasbiztosítást kötni?

Sokan hiszik, hogy nyaraláskor az utasbiztosítás alap, ám úgy tűnik még mindig sokan vannak, akik nem veszik ezt komolyan, holott az utazás összes kiadásaihoz viszonyítva szinte elenyésző: júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszott a foci-Eb hatása is  - áll a Netrisk közleményében.

A felmérésünk szerint a kitöltőink közel kétharmada, 65 százaléka köt utasbiztosítást, kor szerint pedig az látszik, minél idősebb valaki, annál nagyobb benne erre a hajlandóság, és ez igaz az iskolai végzettségre is: minél tovább járt valaki iskolába, annál valószínűbb, hogy köt utasbiztosítást.

Ha családi állapot szerint szálazzuk szét a válaszokat, az látszik, hogy legkevésbé az egyedülállók kötnek biztosítást utazásaik előtt.

A kutatásról

Ebben a kutatásában összesen 11 180-an vettek részt, nagyobb részük, 54,3 százalékuk férfi. Az életkori megoszlás szerint legnagyobb részük 35,1 százalékuk 41 és 55 év közötti, 30,3 százalékuk 64 év feletti, 11,5 százalékuk 25 és 40 év közötti,21 százalékuk 56 és 64 év közötti és 2 százalékuk volt 25 év alatti. Lakóhely szerint 29,2 százalékuk él a fővárosban, 15,4 százalékuk Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4,3százalékuk. A legkevesebb kitöltő Nógrád megyéből volt. De rákérdeztünk a legmagasabb iskolai végzettségre is, ezek szerint 43,5 százalék legfeljebb középiskolát, 27,5 százalék főiskolát, 24 százalékuk egyetemet végzett. 3,1 százaléknyian voltak azok, akiknek a legmagasabb iskolai végzettsége az általános, és 2 százaléknyian, akik PhD fokozatot szereztek. Foglalkozásukat tekintve többségben vannak a nyugdíjasok és az alkalmazottak, de vállalkozó és közalkalmazottak is kitöltötték nagyjából 10-10 százalékos arányban. Ami a családi állapotot illeti, a kitöltők 57 százaléka házas, 19 százalékuk kapcsolatban él, 11,6 százalékuk egyedülálló. Válaszadóink többségének, 38,1 százalékuknak kettő gyermeke van, 24,8 százalékuknak 1, a nagycsaládosok aránya kb. 17 százalék, 19,9 százalékuknak nincs gyermeke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 3. kedd
Hilda
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?