32 °C Budapest
Sorra büntetik a magyar turistákat az Adriánál, alig ismert szabály miatt jöhet a brutál bírság

Sorra büntetik a magyar turistákat az Adriánál, alig ismert szabály miatt jöhet a brutál bírság

2024. július 5. 10:04

Magyarországon nagyjából minden 10. ember horgászik, és sokan magukkal viszik a felszerelésüket a nyaralásra is. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy nem csak itthon, Horvátországban is engedélyköteles ez a sport, napi, háromnapos vagy egyhetes bérleteket tudunk kiváltani, akár online is. A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerülnek, és megnéztük azt is, mekkora összegű büntetési tételre számíthat az, aki elmulasztja ezt megvásárolni.

A 2023-as adatok szerint Magyarországon szinte minden tizedik ember hódol a horgászat szenvedélyének, és majdnem minden huszadik személy rendelkezik érvényes állami horgászjeggyel. A horgászat, mint sport és szabadidős tevékenység, évek óta egyre népszerűbb a magyarok körében: 2010 óta megháromszorozódott a regisztrált horgászok száma hazánkban.

Nem csoda, hogy sokan a nyaralásra is viszik magukkal a felszerelésüket, akkor is, ha édes, akkor is, ha sós víz mellé mennek. Pedig nem olcsó hobbi: nagyjából az inflációt követte le a napi horgászcikkek drágulása Magyarországon az utóbbi évben, a botok, orsók ára viszont csak minimális mértékben emelkedett, ám a nagy gyártók értékesebb eszközeinél még idén jöhet egy nagyobb árkorrekció - többek között erről beszélt korábban a Pénzcentrumnak Bosánszky Péter, szövetségi kapitány és Hipszki Róbert, a regnáló világbajnok pergetőhorgász.

Akkor pedig még drágább, ha valaki engedély nélkül műveli, hiszen az engedély nélküli horgászat bírságtétele az állami horgászjegy vagy turista állami horgászjegy hiánya esetén

30-50 ezer forint, a területi jegy hiánya esetén: 25-50 ezer forintig terjedő halvédelmi bírság.

Horvátországban is tilos engedély nélkül pecázni!

Mivel sok magyarnak a tenger egyet jelent Horvátországgal, ezért megnéztük, milyen szabályok érvényesek a horgászatra déli szomszédunknál. A Horvát Köztársaság tengerén folytatott szabadidős és sporthorgászat engedélyköteles, függetlenül attól, hogy a partról vagy hajóról végzik-e - tájékoztatta lapunkat a Horvát Idegenforgalmi Közösség.

A tengeri sport- és szabadidős horgászathoz engedély szükséges, amelyet elektronikus úton is megvásárolhatunk: léteznek napijegyek, többnapos jegyek, havi vagy éves engedélyek.

Engedélyezett eszközök és felszerelések

Az engedély birtokában csak akkor horgászhatunk hajóról vagy a partról, ha a következő eszközökkel rendelkezünk:

  • "odmet" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab
  • "kančenica" kézi horogsor, összesen legfeljebb két darab
  • pergetőzsinór, összesen legfeljebb két darab
  • fejlábúakat célzó jiggerek, összesen legfeljebb két darab.

Kizárólag a tengeri sporthorgászatra jogosító engedélyek birtokosai használhatnak az említett halászeszközökön kívül víz alatti szigonypuskákat is, összesen legfeljebb két darabot - ám ehhez külön engedély is kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden felhasználó (állandó lakóhelyétől függetlenül) napi, többnapos és éves szabadidős engedélyt, valamint a hozzá tartozó különleges halászati engedélyeket a Mezőgazdasági Minisztérium Halászati Igazgatóságán vagy annak kirendeltségein, a tengeri szabadidős halászati engedélyek értékesítésére jogosult jogi és természetes személyeknél, valamint vásárolhat ezen a hivatalos linken. A sikeres vásárlás után a megadott e-mail címre automatikusan visszaigazolást küldenek, amely tartalmazza az engedély sorszámát.

Tengeri szabadidős halászati engedély árai 2024-ben:

  • egy  napra érvényes 7,96 euró, 3127 forint
  • három napra érvényes 19,91 euró, 7821 forint
  • hét napig érvényes 39,82 euró, 15 643 forint

Offline is meg lehet vásárolni 107 hivatalos értékesítőnél országszerte. Fontos, hogy a 14 évet be nem töltött személy egy zsinórral, bottal vagy anélkül  engedély nélkül folytathat szabadidős horgászatot. Fontos tudni azt is, hogy a szabadidős horgászat során naponta és horgászonként legfeljebb 5 kilogramm halat és más tengeri élőlényt szabad fogni, gyűjteni

A következő tengeri élőlények gyűjtése engedélyezett: kéthéjú kagylók, csigák és polichéták. Az élő kéthéjú kagylók és csigák aránya az engedélyezett napi fogáson belül legfeljebb 2 kilogramm lehet, kivéve a kagylót (Mytilus galloprovincialis), amely legfeljebb 5 kilogramm lehet - áll a jogszabályban.

Engedély nélkül nem érdemes

A megfelelő okmányok és engedélyek beszerzésére nem csak a magyar tengernél nyaralóknak kell különösen figyelnie. 660 eurótól (kb. 259 ezer forint) 3980 euróig (kb. 1,56 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújtják azokat a horgászokat, akik nem tesznek eleget fogási adatrögzítési kötelezettségüknek. Az orvhorgászokat, orvhalászokat pedig egy horvát cikk szerint akár 6630 euróra (kb. 2,6 millió forint) is büntethetik - ugyanakkor megjegyzik, hogy utóbbi a tétel jogi személyek esetében él, a magánemberek valamivel kevesebbel is megúszhatják.

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem