32 °C Budapest
Human hand inserting a credit card into an ATM to withdraw money

Így kerüld el a lehúzós pénzfelvételt külföldön 2024-ben: erről csak kevás magyar nyaraló tud

2024. július 5. 14:02

Az idei évben a nyaralást tervezők legtöbben Horvátországot célozzák meg, Spanyolországba idén kevesebben terveznek utat egy friss országos reprezentatív kutatás­ szerint. A magyar bank ügyfelei nyolc külföldi országban díjmentesen vehetnek fel készpénzt a bankcsoport készpénzautomatáiból. Az akció Albániára, Bulgáriára, Horvátországra, Moldovára, Montenegróra, Szerbiára, Szlovéniára, Ukrajnára terjed ki.

Nyaralás vagy üzleti út során az OTP Bank ügyfelei az érintett országokban nem terheli sem külföldi ATM készpénz felvételi díj, sem pedig ATM használati díj. Így például, ha egy magyar  ügyfél a horvát OTP Bank ATM-jén vesz fel pénzt, úgy azt díjmentesen teheti meg, míg, ha egy másik pénzintézet által üzemeltetett bankautomatát használ, úgy mind a külföldi kézpénzfelvételi, mind az esetleges bankautomata használati díj is terhelni fogja a tranzakciót.

A díjkedvezmény nyolc országban (Albánia, Bulgária, Horvátország, Moldova, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna) érhető el a bank külföldi leánybankjai által üzemeltetett több mint 2600 ATM-en, a hitelintézet által magánszemélyek számára kibocsátott betéti kártyákkal. A kedvezményt tranzakciószám és a készpénzfelvétel mennyiségi korlát nélkül vehetik igénybe az ügyfelek az adott ország devizanemében.

Az úticélok nem változtak, de tudatosabban tervezünk

Horvátország vezeti a nyári úticélok népszerűségi listáját, a megelőző évhez képest másfélszeresére, 22-ről 31 százalékra nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik kész tervek birtokában déli szomszédunknál pihenik ki magukat a nyári időszakban. Olaszország a második a rangsorban, a harmadik Ausztria, a negyedik pedig Görögország. Spanyolországba idén feleannyian terveznek utat, mint egy évvel korábban.

Jobban odafigyelünk költéseinkre és a bankkártya használatra

A legtöbben a hétköznapi bosszúságoktól tartanak az utazások során (rossz időjárás, zsebtolvajok, betegség). Értékeiket leginkább a lopásoktól féltik, de 42 százalék valamennyire tart a bankkártyás csalásoktól is. Viszont a többség nem gondolja, hogy külföldön nagyobb veszélyben vannak a bankkártya-adatai, mint itthon. Az utazók 71 százaléka külföldön még jobban odafigyel arra, hogy nem akarják-e megtéveszteni, és arra is, hogy mi mennyibe kerül. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy minden apró kiadást átváltogatnak forintba utazásnál, közel felük (45%) ilyen szinten nem mérlegeli az árakat vásárláskor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bank ügyfelei a legtöbbet utazásra és szállásra költik nyáron a kártyás tranzakciók során. A hitelintézet az ügyelek költési szokásait megvizsgálva hozta létre Árfolyam + szolgáltatását, ami biztosítja az ügyfelek számára, hogy középárfolyamon vásárolhassanak kártyájukkal az üzletekbe külföldi utazásaik során 600 000 forintig a meghatározott devizanemekben. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 8. hétfő
Ellák
28. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm