Lido at lake Balaton.

Folytatódik a kánikula: itt lesz a legmelegebb a hétvégén, vihar jön a Balatonnál

2024. június 20. 07:52

Csütörtökön egy gyenge hidegfront hatására minimálisan mérséklődik a meleg, az északnyugati és északkeleti megyékben 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet, másutt jellemzően 25 fok körül vagy afelett, ezen belül a déli tájakon 27 fok környékén alakul - írja a HungaroMet. Délelőtt túlnyomóan napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem lesz.

Az egyre nagyobb területen északira, északkeletire forduló szelet kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul csütörtökön, az északkeleti és északnyugati tájakon mérhetjük a 30 fok alatti értékeket. Estére jobbára fátyolfelhős lesz az ég, de a középső tájakon átmenetileg meg is vastagodhat a felhőzet. Csapadék nem lesz. A keleties szél helyenként élénk marad. Késő estére 20 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 22 fok között várható.

Pénteken általában sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel (helyenként akár vastagabb is lehet a fátyolfelhőzet). Csapadék nem valószínű. Időnként megélénkül a déli, délkeleti szél. A maximum-hőmérséklet 30 és 38 fok között alakul, délen lesz a magasabb csúcsérték. 

Szombaton az erősebb gomolyképződés és a fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Szórványosan előfordul záporeső, zivatar. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul és megerősödik. A hajnali 16, 24 fokról délutánra 29 és 37 fok közé melegszik fel a levegő, délkeleten mérhetik a magasabb, északnyugaton az alacsonyabb értékeket. 

Vasárnap sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Helyenként kialakulhat záporeső, zivatar. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél. A minimum 14, 22, a maximum-hőmérséklet 28 és 35 fok között valószínű, délkeleten számíthatunk a magasabb értékekre. 

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére

Csütörtökön a mérsékelt (10-25 km/h) északi, északkeleti szelet a Balaton keleti felében a délelőtt folyamán még többször élénk (25-30 km/h), reggel, kora délelőtt helyenként még egy-egy erősebb (35-45 km/h) lökés is kísérheti. A nyugati medencében reggel, kora délelőtt még többfelé élénk (30-35 km/h), időnként erős (40-50 km/h) lehet a szél. A déli órákra várhatóan mindenütt 40 km/h alá mérséklődik a szél (legkésőbb a nyugati medencében), miközben fokozatosan északkeletire fordul.

Délután a szél tovább mérséklődik (15-30 km/h), késő délutántól legyengül (5-15 km/h) és változó irányúvá válik a légmozgás. A Velencei-tónál az északias szélnek a déli órákig élénk lökései lehetnek (25-35 km/h). Túlnyomóan napos idő várható. A napsütést időnként fátyolfelhőzet és többször szaharai por is szűrheti. Délutántól már több fátyolfelhőzet is érkezik. Csapadékra nem számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 31, a késő esti 25 fok körül alakul.

A Tisza-tónál az északkeleti szelet gyakran élénk (25-35 km/h), a déli órákig időnként erős közeli (35-40 km/h) lökések kísérik. Délután az erősebb lökések elmaradnak és késő délutántól az élénk lökések is ritkulnak. Napos idő várható. A déli óráktól már fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést. Csapadék nem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 29 fok körül alakul. Késő este 20-22 fok valószínű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 23 fokos.
  • A Tisza-tónál az élő Tisza vizének hőmérséklete 22 fok.
  • Balaton nyugati medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
  • Balaton középső medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
  • Balaton keleti medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
  • Velencei-tó: a jelzőrendszer alapon van.
  • A Tisza tavon elsőfokú viharjelzés érvényes.

Vörös riasztást adtak ki a hőség miatt

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte el szerda 0 óra és szombat éjfél között az ország egész területére. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményében az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  • A hőség különösen veszélyezteti a kisgyermekeket, időseket, várandósokat, és szív- és érrendszeri betegeket. Fogyasszanak több folyadékot, különösen vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, használjanak napvédő krémet, sapkát vagy kalapot.
  • Autóval közlekedők legyenek óvatosak, ne hagyjanak gyermeket vagy háziállatot parkoló autóban. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívják a 112-es segélyhívót.
    Vízparton tartózkodók hűtsék le magukat vízbe ugrás előtt.
  • Szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, és csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom.
  • Kerüljék a kerti zöldhulladék égetését és ne hagyják felügyelet nélkül a grillezést vagy bográcsozást.
    Tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségben, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát a legmelegebb órákban.
  • A legmelegebb a déli, délkeleti megyékben lesz, ahol a 37-39 fokot is elérhetik a legmagasabb értékek. Emiatt a HungaroMet is több déli, délkeleti vármegyére adott ki másodfokú hőségfigyelmeztetést.

A várható nagy meleg miatt szerda reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila közölte: június 20-án, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg június 21-én, pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben a vörös kód.

Ma van a nyári napfoduló napja, rövid éjszakánk lesz

Ma van a nyári napforduló, így az év leghosszabb nappala, majd ezt követően a legrövidebb éjszakája vár ránk - közölte a HungaroMet a közösségi médiában. A leghosszabb nappalunk nyugodt mederben telik, túlnyomóan napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhő kíséretében, illetve szaharai por tartózkodik felettünk, amelynek hatására szűrt napsütés várható. Csapadék nem valószínű. Az északias szél megélénkül, az északkeleti harmadban erős, reggel viharos lökések kísérhetik.

Folytatódik a hőség, délután többnyire 30-36 fok közötti értékeket mérhetünk, északkeleten, északon lehet ennél pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem