Emberi kéz tartja a távirányítót, amely csatornákat váltogat a televízióval.

Pénzeső az előadóművészek világában: 1 milliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI

MTI
2024. szeptember 30. 20:32

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdte a 2023. évi felhasználások után járó jogdíjak kifizetését. Az audiovizuális, televíziós ismétlési és internetes jogdíjak most kifizetett összege csaknem 1 milliárd forint.

Az EJI összesen 136 ezer magyar és külföldi előadóművész számára állapított meg jogdíjat, a tíz legnagyobb jogdíjösszegű szereplő díjazása együttesen meghaladja az 53 millió forintot - áll az egyesület hétfői közleményében. Mint írják, az EJI csaknem 20 ezer produkció együttesen 2,3 millió adáspercének adatait dolgozta fel.

Az M2, M5, Duna, RTL, TV2, TV4, HBO és FILM+ csatornákon sugárzott régi és új, magyar és külföldi filmek, televíziós sorozatok eredeti szereplői mellett a szinkronművészek is részesültek jogdíjban. Ezen a jogcímen az EJI 384 millió forintot osztott fel, a tíz legmagasabb jogdíj együttes összege megközelíti a 8 millió forintot. A televíziók saját gyártású műsorainak ismétléseként tavaly sugárzott produkciók feldolgozása során az EJI összesen 420 millió forint jogdíjat állapított meg.

A hazai televíziók által megrendelt produkciók szereplői általában magyar előadóművészek, ezért a jogdíjnak a túlnyomó része őket illeti. Az EJI ebben az időszakban mintegy 9000 műsor adatát dolgozta fel. A műsorok összesített időtartama 400 nap, azaz 13 hónap. A tíz legmagasabb összegű jogdíj meghaladja az ötvenmillió forintot. A streaming szolgáltatók által megfizetett jogdíj felosztása során az EJI csaknem 150 ezer felvétel összesen 7,5 milliárd elhangzásának adatát dolgozta fel, amelynek eredményeként mintegy 200 millió forint jogdíjat osztott fel.

Ebben az időszakban a legtöbbször meghallgatott előadó dalai 150 milliónál is többször jutottak el a magyar előfizetőkhöz. A leghallgatottabb dalok között nagyon sok a magyar felvétel, 2023-ban, a 20 leggyakrabban játszott felvétel 90 százaléka magyar előadó produkciója volt. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A televíziók, rádiók és más felhasználók az előadóknak felvételeik felhasználásáért jogdíjat fizetnek, amelyet Magyarországon a hazai és külföldi előadók nevében az EJI szed be és fizet ki részükre. Az EJI-nek csaknem 4000 tagja van, 2023-ban 2,7 milliárd forint jogdíjat osztott fel a magyar és külföldi előadók között.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 39. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/39. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 40. héten több mint egy milliárd lesz a főnyeremény.

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 30. hétfő
Jeromos
40. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 30. 17:02