14 °C Budapest
Kladno, Csehország - 2018. december 4: Óriási Lego téglák a Lego csoport céglogóját gyártó üzem előtt a csehországi Kladnóban 2018. december 4-én.

A hobbi, amin nem spórolnak a magyarok: akár százezreket is költenek évente a legendás játékra

2024. augusztus 29. 22:01

A magyarok ötöde (21%) akár évente 100 000, tizede pedig akár 300 000 forintot is költ LEGO-ra. A dán építőjátékot ráadásul kifejezetten hasznos hobbinak tartják, ugyanis segíti a gyerekek készségfejlesztését, mint például a finommotoros mozgást, a térlátást és a logikai gondolkodást – derül ki az Etele Plaza által a hírlevél-feliratkozóik körében végzett felmérésből. A több mint 500 válaszadó legtöbbször saját, vagy családban lévő gyerekeknek (51,5%) vásárol a népszerű játékból, és nem ritka, hogy akár 2-3 órát is (26%) eljátszanak közösen.

A legtöbben évente néhány alkalommal (38,5%) vásárolnak LEGO-t, de minden tizedik honfitársunk havonta egyszer meglepi magát egy új készlettel, míg 18 százalék ritkábban, vagy egyáltalán nem vásárol. A legnépszerűbbek továbbra is a kifejezetten gyerekeknek szánt szettek (31,4%), míg közel harmaduk azt vásárolja meg, ami éppen megtetszik neki. Egyformán keresettek a Technic, a City, a sorozatokhoz vagy filmekhez kötődő készletek, de 9 százalék kifejezetten a felnőtteknek, gyűjtőknek szánt dobozokat választja.

A válaszokból kiderül, az építés élménye továbbra is az egyik legjobb ajándék: a magyarok több mint fele saját, vagy rokonok gyerekeinek vásárol belőle, de nem elhanyagolható, hogy szinte minden harmadik (32,1%) vásárló olykor-olykor saját magát is megjutalmazza. Nagyjából ugyanannyian vásárolnak párjuknak (7,9%), mint felnőtt barátaiknak, rokonaiknak, vagy barátok gyerekeinek (6,3%).

A magyarok úgy gondolják, a dán építőjáték sokkal több, mint egy hobbi. Segíti a készségfejlesztést, a finommotoros mozgást, a térlátást és a logikai gondolkodást (85%), továbbá fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást (61,5%). Mindemellett remek családi vagy baráti időtöltés, ami közben közös élményekkel gazdagodnak (48,1%).

A megkérdezettek több mint fele (51,5%) gyerekeivel, míg 11-11% inkább a párjával vagy egyedül épít. Ilyenkor a legtöbb esetben 1-2 órát (43,2%) játszanak, negyedük 2-3 órát is épít, sőt, minden tizedik válaszadó képes teljesen belemerülni és akár 5 órán keresztül is rakosgatja a kockákat. Az igazán feketeövesek (3%) fél, vagy akár egy napot is eltöltenek kedvenc készletük megépítésével. A megkérdezettek 46 százaléka annyira kedveli ezt az építőjátékot, hogy volt már LEGO tematikájú kiállításon vagy rendezvényen, több mint felük pedig, bár még nem járt, szívesen elmenne egy ilyenre.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 36. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/36. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten sem volt telitalálat, így a 37. héten már 600 millió forintért játszhatnak majd a játékosok.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 14. szombat
Szeréna, Roxána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02