Olimpiai érmek. Téli olimpiai érmek. Győztes érmek az olimpiai játékokon

Párizs 2024: döntetlent játszott Angolával a női kézilabda-válogatott

MTI
2024. július 30. 18:35

A magyar női kézilabda-válogatott váratlanul nagy csata végén 31-31-es döntetlent játszott Angolával a párizsi olimpia keddi versenynapján, a csoportkör harmadik fordulójában.

A magyarok csütörtökön 31-28-ra kikaptak a franciáktól, vasárnap 25-24-re legyőzték Brazíliát. Legközelebb csütörtökön 14 órától lépnek pályára a még pont nélküli Spanyolország ellen, majd szombaton Hollandia ellen zárják a csoportkört.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, B csoport:
Magyarország-Angola 31-31 (15-16)

Dél-párizsi 6-os Aréna, v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)

  • lövések/gólok: 55/31, illetve 47/31
  • gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
  • kiállítások: 4, illetve 4 perc

Magyarország: Janurik - Szöllősi-Schatzl 6, Kuczora 4, Vámos 2, Füzi-Tóvizi 3, Klujber 9, Győri-Lukács 5, cserék: Papp, Simon 1, Márton 1, Debreczeni-Klivinyi, Bordás, Albek, Böde-Bíró.

Az angolai csapat gólszerzői: Kassama 9, Nenganga 5, Quizelete, Carlos 3-3, Machado, Paulo, Gabriel, Pascoal 2-2, Mario, Rosario, Fonseca 1-1

A brazilok elleni utolsó másodpercekben kiharcolt győzelem után jó hangulatban készülhetett a kedd délutáni mérkőzésre Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata. A magyarok eddig hét egymás elleni mérkőzésükön hatszor legyőzték keddi ellenfelüket, csupán a 2007-es világbajnokságon, éppen Párizsban született angolai siker. Mindezek ellenére Klujberéket óvatosságra inthette az Afrika-bajnok együttes első két párizsi meccse, ugyanis az első fordulóban csupán három góllal kapott ki Hollandiától, majd magabiztosan, öt góllal legyőzte Spanyolországot.

A találkozó egy-egy labdavesztéssel indult, de egy gyors játékot követően Szöllősi-Schatzl lőtte az első gólt, majd Vámost kiállították, ám ezt Angola nem tudta kihasználni, köszönhetően egy kapufának és egy Janurik-bravúrnak. Vámos visszaállása után aztán gyorsan háromra nőtt a magyarok előnye, az afrikai csapat a hatodik percben talált be először (3-1), majd állandósult a két-három gólos különbség. A folytatásban felgyorsult a játék, mindkét együttes igyekezett hamar befejezni a támadásait, ami sok helyzetet és sok hibát is eredményezett mindkét oldalon. Az adok-kapokból előbb az afrikaiak jöttek ki jobban és egy gólra zárkóztak, ezt követően viszont a kifejezetten ötletesen és villámgyorsan támadó magyar csapat egyértelmű fölénybe került és alig negyedóra után már öt góllal vezetett (11-6).

Ezek után kezdte - szokás szerint - forgatni csapatát a magyar kapitány, a cseréket követően pedig akadozóvá vált a támadójáték, így hátul hiába állt jól a lábán a védelem, Angola labdaszerzések után 13-12-re alakította állást, amire magyar időkérés volt a válasz a 23. percben. A pihenő és a jótanácsok azonban nem segítettek, Simon Petra másodpercek alatt eladta a labdát, a rivális pedig lerohant, de ekkor Janurik még védeni tudott. Ezzel azonban az egyenlítést csak elhalasztani tudta, mert a csapattársai sorozatos hibái után Angola sokadik esélyét kihasználta és a 26. percben egyenlített (13-13). Erre következett két gyors magyar gól, és úgy tűnt, visszatalál a helyes útra a csapat, ám az utolsó közel négy percben minden helyzetét kihagyta, a rivális pedig ezt kihasználta, a harmincadik percben pedig fordított és előnnyel mehetett a szünetre (15-16).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A második félidő elején mindkét csapat védekezése hosszú percekig nehézségekkel küzdött, a magyarok nagyon nehezen bírtak az angolaiak hatalmas termetű beállójával, Albertina Kassomával, aki a negyvenedik percben már a hetedik gólját dobta. Közben a Janurikot váltó Böde-Bíró Blanka hétméterest hárított és a magyar támadások túlnyomó többsége is rendre góllal zárult - különösen Klujber volt elemében -, de így is folyamatosan a riválisnál volt az előny.

Golovin Vlagyimir a 41. percben kért újra időt (21-23), ami ezúttal annyiban hatékonyabbnak bizonyult az elsőnél, hogy az azt követő támadást nem labdaeladással, hanem góllal zárt csapata, de a Kassoma elleni megoldást nem sikerült megtalálni a rövid idő alatt. Segített azonban a rivális kapitánya, miután levitte pihentetni legjobbját, ezt pedig kihasználta a parádésan játszó Klujber vezérletével a magyar gárda és a 48. percben Füzi-Tóvizi góljával visszavette a vezetést (27-26).

Az ellenfél is időt kért, Kassoma visszatért és csapata egy percen belül fordított, így az utolsó tíz percet Angola kezdte előnyben (27-28). Az idő gyorsan telt, közben a magyar csapat óriásit küzdött, de képtelen volt fordítani, folyamatosan üldözte ellenfelét. Aztán egy angolai hiba négy perccel a vége előtt magyar emberelőnyt eredményezett, amely alatt Szöllősi-Schatzl előbb egyenlített, az 58. perc végén pedig Klujber lövésével átvette a vezetést a magyar válogatott.

A következő angolai támadás során viszont Füzi-Tóvizit kiállították, így a magyar csapatnak a lefújásig hátrányban kellett játszania, ráadásul az ellenfél gyorsan egyenlített. A magyarok azonban így is nyerhettek volna, alig 40 másodperccel a vége előtt heteshez jutottak, Klujber lövését azonban védte a kapus. A labda ugyanakkor oldalt ment ki, így pedig Simon Petráék a győzelemért támadtak, ám nem tudtak helyzetbe kerülni, így meg kellett elégedniük az egy ponttal.

Janurik Kinga kilenc, Böde-Bíró Blanka kettő, a túloldalon Marta Samuel Alberto 12 védéssel zárt. A döntetlen azért is különösen fájdalmas, mert a magyar együttesnek 55, az ellenfélnek viszont csak 47 kapura lövése volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?