16 °C Budapest
Közelkép egy fiatal párról, akik az ingatlanügynökök ablakán keresztül néznek be az ablakba

Nem lassít a lakáshorror Magyarországon: egyelőre nem látszik az áremelkedés vége

2024. október 12. 12:04

Felpörgött az országos ingatlanpiac 2024 harmadik negyedévére. Az idei évben még nem volt egyszer sem annyi eladó ingatlan, mint szeptemberben, és a kereslet is folyamatosan élénkül. Közel 14 százalékkal magasabb áron hirdetik az eladó ingatlanokat a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Erősen indult az ősz az ingatlanpiacon, az idei évet tekintve szeptemberben volt a legtöbb meghirdetett eladó vagy kiadó ingatlan – derül ki a zenga.hu ingatlankereső és -hirdetési portál adataiból. Az előző év hasonló időszakához képest ez 5 százalékos bővülést jelent.

2024 harmadik negyedévét élénkülő kereslet is jellemezte, az év második negyedévéhez képest (+5,3%). Az országon belül viszont jelentősebb eltérések tapasztalhatók: a legnagyobb mértékben Bács-Kiskun, Fejér és Pest vármegyékben erősödött a kereslet, 11 százalékkal haladta meg a második negyedévi szintet. Ugyanakkor Békés, Zala, Tolna és Baranya vármegyékben 11-14 százalékos visszaesés történt.

Az ingatlankereső portál 2024 harmadik negyedévére vonatkozó adatai alapján tovább nőtt a házakra vonatkozó keresések száma, a lakások iránti érdeklődés pedig valamennyivel csökkent.

Trendfordulót tapasztaltunk a családi házak esetében már a második negyedévben, az élénkülő kereslet viszont szeptember végén is kitartott, aminek köszönhetően a családi házak árai is növekedésnek indultak 2024 harmadik negyedévére

– mondta Lipták Zsuzsa, a zenga.hu ügyvezetője.

Nagyon megindultak felfelé az ingatlanárak

Nem állt meg az idei évben tapasztalható áremelkedés sem. Az átlagos négyzetméterárak a portál teljes aktív hirdetésállományát tekintve 2024 harmadik negyedévében 13,8 százalékkal emelkedtek a tavalyi hasonló időszakához képest. A nyár ingatlanpiaci fellendülését mutatja, hogy az előző negyedévhez képest 2,4 százalékkal drágultak az ingatlanok a júliustól szeptemberig tartó időszakban.

A legnagyobb mértékű áremelkedés a használt lakások esetén figyelhető meg, amelyek négyzetméterára átlagosan 14 százalékkal drágult az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A házak esetében 10, a nyaralóknál 9,5, míg a garázsoknál 2,2 százalékos áremelkedés történt.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Budapesten engednek a legkevesebbet a hirdetők az árakból

2024 harmadik negyedévére vonatkozó adatok alapján a hirdetők kétharmada egyáltalán nem változtatott az eredeti hirdetési áron, 26 százalékuk csökkentette, 7 százalékuk pedig növelte az eredeti elképzeléshez képest a hirdetési árat. Az árváltoztatási hajlandóság leginkább Baranya, Békés és Zala vármegyében jellemző.

Országszerte átlagosan 10,7 százalékkal vitték lejjebb az árakat, míg azok, akik az eredeti elképzeléseikhez képest emeltek, 12,5 százalékkal drágítottak. Legkevésbé a fővárosi eladók tértek el az elképzelésüktől, azok, akik viszont változtattak az árakon, átlagosan 9 százalékot csökkentettek. Emellett az áremelés mértéke is Budapesten volt a legalacsonyabb (10,3%).  Vidéken ennél nagyobb mértékű árengedmény, átlagosan 11,6 százalék a jellemző. Területi eltérések természetesen vannak, a legnagyobb csökkentések Nógrád (14%), Heves (13,3%), Jász-Nagykun-Szolnok (13%) vármegyékben fordulnak elő. Budapesten pedig leginkább a 23. kerületben (10,2%), a 16. kerületben (9,8%) és a 12. kerületben (9,5%) csökkentették az árat az eladók.

A legnagyobb árnövekedési mérték pedig Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre volt jellemző, Budapesten pedig az 1., a 10. és a 21. kerületekre.

Az utolsó negyedévek közötti dráguláshoz az új építésű lakóparkok áremelkedése is hozzájárult. A zenga.hu adatai szerint ugyanis 2 százalékkal drágultak az újépítésű házak és lakások átlagos négyzetméterárai június és szeptember vége között

 – tette hozzá Lipták Zsuzsa.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 12. szombat
Miksa
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?