11 °C Budapest
Eastern Europe, Hungary, Tihany, A scenic view of Lake Balaton

Mégis, mi folyik a Balatonnál? Bezuhantak a nyaralóárak: milliókat nyerhet, aki most lép

2024. augusztus 27. 16:35

Mérséklődött a befektetői célú vásárlás a nyaraló ingatlanok piacán, de még így is négymillió forintot meghaladó négyzetméteráron vásárolható új építésű vízparti ingatlan Siófokon, ami abszolút rekord a szegmensben.

Megtört a nyaralópiac korábbi lendülete: a kereslet idén tovább csökkent, az Otthon Centrum hálózatában az első hét hónapban 12,3 százalékkal kevesebb nyaralót értékesítettek, mint az előző év azonos időszakában. "A nyaralók iránti keresletcsökkenés egyik magyarázata a befektetői célú vásárlás jelentős mérséklődése, valamint a jó állapotú nyaralok alacsony száma. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert a vevők többsége nem szeretne költséges és drága felújítással bajlódni" – árnyalta a piaci folyamatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a vevőknek kedvező hír, hogy megállt a szegmensben a további áremelkedés; miközben az abszolút ár megegyezik a tavalyi értékkel, addig a négyzetméterár 11,8 százalékos mérséklődés után 460 ezer forintra csökkent országos átlagban.

Fontos leszögezni, hogy továbbra is jelentős árbefolyásoló tényező a nyaraló elhelyezkedése és állapota. A vízparttól távolabbi és felújításra szoruló ingatlanokat az országos átlag alatti, míg a vízparti – vagy annak közelében lévő – és jó állapotú nyaralókat jóval átlag feletti ársáv jellemzi – fogalmazott a szakember.

A Balatonon négyzetméterenként 545 ezer forintos átlagértéken cseréltek tulajdonost az önálló ingatlanok.

Noha ez az érték 30 százalékkal olcsóbb, mint a tavalyi átlag, nemcsak a két éve tartó keresletcsökkenés érezteti hatását, hanem az összetételhatás is jelentősen befolyásolja az árat. A legdrágábbak a Budapesthez közeli, keleti medence települései: a listavezető Balatonalmádi, 815 ezer forinttal, amelyet Siófok követ 725 ezer forintos, átlagos négyzetméterárral. Innentől nagyon sűrű a mezőny, de az északi és déli part nagyobb városaiban (Zamárdiban, Kenesén) is nagyságrendileg hasonló az árfekvés. A fővárostól távolodva a fajlagos átlagár csökken. A vízpartok közvetlen közelében megmarad a milliós négyzetméterár, 500 méteren kívül azonban már 4-600 ezer forintos fajlagos ár jellemző Balatonszemesen és Balatonbogláron, vagy éppen a vele szemben lévő Révfülöpön.

A Velencei-tónál mért átlagérték 635 ezer forint négyzetméterenként, ami magasabb a Balaton-partinál, és nem mellesleg 10,8 százalékkal haladja meg az előző évit, de ebben szerepet játszik az üdülőkörzet Budapesthez való közelsége is: lényegében a fővárosi agglomeráció egyik területének tekinthető.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Relatíve olcsó a Tisza-tó térsége, ahol a fajlagos átlagár 215 ezer forint idén, ami 17 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Tiszafüred és Abádszalók jelentősen drágább, a köztes települések pedig olcsóbbak. A vízparti ingatlanok átlagos négyzetméterára azonban itt is a település átlagának duplája, vagyis meghaladja a félmillió forintot.

Siófokon átlagosan 2,15 millió forintért hirdetik az új építésű ingatlanok négyzetméterét. A vízpartiak ebben a szegmensben is drágábbak, előfordul olyan projekt, amelynek kínálati négyzetméterára meghaladja a 4 millió forintot, ami rekord. A kisebb településeken 1,77 millió forintos átlagértéken kínálják az új építésű lakások négyzetméterét. A legdrágább Balatonakarattya, ahol négyzetméterenként 3,5 millió forint az új építésű lakás irányára.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?