Magyar forint bankjegyek és érmék halmozódtak fel.

Éles változások következnek holnaptól: ezekért kell többet fizetnünk csütörtöktől

2024. július 31. 19:14

Szokatlanul sok jogszabály változik 2024. augusztus elsejével. Miközben jelentősen emelkedik a tranzakciós illeték, véglegesen velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho), és megugranak az adó-, közlekedési szabálysértési és versenyhivatali bírságok. Csütörtöktől nagyobb esélyt kapnak az online csalások áldozatai- írja a HVG.

Megugrik a tranzakciós illeték- Augusztus 1-jétől jelentősen emelkedik a tranzakciós illeték: átutalásoknál, pénzváltásnál és értékpapírügyleteknél a mértéke 0,3 százalékról 0,45 százalékra nő, a maximum tranzakciónként az eddigi 10 ezer forint helyett 20 ezer forint lesz. A készpénzfelvételnél pedig 0,6 százalékról 0,9 százalékra emelkedik. A bankkártyás vásárlásoknál az érintős kártyáknál évi 500 forintos, a nem érintőseknél pedig 800 forintos átalányilleték nem változik. Magánszemélyek esetében az illetékmentes határ tranzakciónként a jelenlegi 20 ezerről 50 ezer forintra emelkedik. A fizetési kötelezettség továbbra is a pénzügyi szolgáltatókat terheli.

A kormány megtiltotta a bankoknak, hogy az illetékemelést közvetlenül áthárítsák a lakosságra, ezért több pénzintézet – köztük a Gránit Bank, Erste Bank, K&H Bank és OTP Bank – bejelentette, hogy hamarosan emelik a vállalkozások felé felszámított átutalási díjakat.

Frissítés: 2024.08.01.

Az OTP közleményben értesít, hogy a bank augusztus 1-től év végéig nem számít fel banki jutalékot a bankon belül indított átutalásoknál. A mikro- és kisvállalkozói szegmenst érintő változásnak köszönhetően hazai vállalkozások százezreinek több millió tranzakciója válik kedvezményessé. 

Ismerjük és értjük ügyfeleink kihívásait, fontosnak tartjuk, hogy hatékony megoldásokat dolgozzunk ki számukra annak érdekében, hogy stabilan és fenntarthatóan tudjanak működni. Új és meglévő ügyfeleinket egyaránt szeretnénk támogatni azzal, hogy meghatározott tranzakcióknál nem kell számolniuk a banki jutalék költségével"– mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és kisvállalkozói területének vezetője.

A kedvezménynek köszönhetően hazai vállalkozások százezreinek több millió tranzakciója válik kedvezményessé az év hátralevő részében. Az OTP Bank a jövőben is arra törekszik, hogy új fejlesztésekkel és egyedi igényeikhez illeszkedő kedvezményekkel támogassa a hazai mikro- és kisvállalkozásokat a növekedésben.

Véglegesen marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho

2023 július elseje óta a kamatjövedelmek után nemcsak 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), hanem további 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez csak az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére volt érvényes. Azonban egy júniusi jogszabályváltozás nyomán ez az adónem véglegessé vált.

Nagyot nőnek az adóbírságok

Duplájára emelkedik augusztustól az adókötelezettségek nem vagy nem megfelelő teljesítése esetén kiszabható mulasztási bírság általános mértéke. Magánszemélyek esetében ez négyszázezer forintra nő, míg vállalkozásoknál egymillió forintra emelkedik. Az adójogszabályok megszegése miatti általános bírságtétel is ezek között van, így minden adózót érinthet.

A foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértése esetén is kétszeresére nőhet a mulasztási bírság felső határa: egymillióról kétmillió forintra. Számla- és nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztása vagy iratmegőrzési kötelezettség megszegése esetén szintén kétmillió forintra ugrik a bírság felső határa.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokat fizethetnek az autósok

Augusztustól többet kell fizetniük az autósoknak közlekedési szabályok megsértéséért kiszabott bírságok esetén. Az elsőbbségi szabályok megsértése például 26–52 ezer forintba kerül majd, míg szabálytalan előzésért akár 32,5–65 ezer forintos büntetés járhat.

Ha egy jármű műszaki érvényessége már több mint három hónapja lejárt, de kevesebb mint hat hónapja, akkor a bírság összege 31 200–62 400 forint lesz. Hat hónap és egy év közötti lejárat esetén pedig akár 39 600–78 000 forintos büntetésre lehet számítani.

További példák:

  • "Megállni tilos" jelzőtábla alatti megállás: 15 600–31 200 forint.
  • Jogosulatlan várakozás mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen: akár 156 ezer forintig.
  • Autópálya vagy autóút úttestjén való megállás: akár 65 ezer forintig.
  • Vezetés közbeni mobiltelefonálás: akár 52 ezer forintig.
  • Szmogriadó alatti tiltott járműhasználat: akár 46 ezer forintig.

Nagyobbat csap a Versenyhivatal

Augusztustól növekszik a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabható bírság felső határa is: mostantól jogsértések esetén csoportszintű nettó árbevételük legfeljebb 15 százalékát teheti ki ez az összeg. Tavaly szeptemberben még csak maximuma volt ennek mértéke.

Esélyhez jutnak az online csalások áldozatai

Újfajta bejelentési és zárolási eljárást vezetnek be augusztustól annak érdekében, hogy visszaélést elszenvedett ügyfelek pénzeit időben blokkolják és visszaszerezzék. A csalás észlelését követően értesítik az ügyfél bankszámláját vezető szolgáltatót, amely továbbítja ezt annak pénzforgalmi szolgáltatójának is.

Jön az egynapos sztrádamatrica Szlovákiában

Szlovákiában augusztustól érvényes lesz az egynapos autópálya-matrica ára pedig mindössze öt euró körüli összegbe kerül majd (2130 Ft). Magyarországon ugyanez március óta több mint kétezerrel drágább.

Hatályba lép az uniós AI-rendelet

Az EU mesterséges intelligenciát szabályozó rendelete fokozatosan lép életbe; teljes alkalmazása várhatóan csak két év múlva válik kötelezővé minden tagállamban. Célja egyértelműen transzparenssé tenni MI rendszereket üzemeltetők számára; legsúlyosabb esetekben akár extrém magas bírságokat is kilátásba helyezve azok számára akik elfogadhatatlan kockázatt jelent MI rendszereket használnának

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?