27 °C Budapest
A young woman moving into a new apartment

Itt a legolcsóbb albérletek, szobák listája: ennél kedvezőbb ár aligha van 2024-ben

2024. július 24. 12:15

A teljes kínálat legolcsóbb 25 százalékába tartozó albérletekre az átlagnál 20-80 ezer forinttal alacsonyabb bérleti díjjal csaphatnak le a fővárosban tanuló egyetemisták, főiskolások - közölte friss adatok alapján az egyik hazai ingatlanportál. A többi egyetemvárosokban pedig az átlagos értéknél 20-50 ezer forinttal olcsóbban húzódik meg a lélektani árszint. Budapesten és az egyetemvárosokban kiadó szobákért 45-98 ezer forintot kell fizetni a diákoknak - írták.

A felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsol az egyetemvárosok és Budapest albérletpiaca. Az ingatlan.com országos kínálata jelenleg több mint 14 ezer kiadó lakáshirdetésből áll, ami 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A diákok körében népszerű, legolcsóbb albérletek lélektani árszintje a fővárosban 200 ezer forintnál jár. Az egyetemvárosokban pedig 120 ezer forintnál húzódik az a határ, aminél a tulajdonosok által kiadó lakások háromnegyede drágább - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja a legolcsóbb megoldásokat a kiadó lakások piacán.

Robbanásszerűen bővült a kínálat tavalyhoz képest

“A bérleti díjak tempós drágulást produkáltak az elmúlt másfél évben. A KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb, júniusi adatai szerint éves összevetésben 10 százalékkal kell többet fizetni egy-egy kiadó lakásért. Van pár tényező, ami viszont a most piacra lépő egyetemisták és főiskolások keze alá dolgozik. Egyrészt a kínálat tavalyhoz képest 21 százalékkal nagyobb, és országos szinten már több mint 14 ezer kiadó lakóingatlanból tudnak válogatni a fiatalok. Másrészt pedig a kínálat legolcsóbb negyedébe tartozó lakások bérleti díja sokkal kedvezőbb az átlagos albérletáraknál.” - mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Hol, mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek?

A portál adatai szerint a budapesti kerületekben a bérleti díjak középértéke 168-330 ezer forint között mozog. “Ha azonban a teljes kínálatnak azt a 25 százalékát nézzük, amelyek a legolcsóbbak a piacon, akkor városrésztől függően legfeljebb 148-250 ezer forintos bérleti díjakkal találkozhatnak a diákok Budapesten” - fogalmazott Balogh László. Azaz a kínálat legolcsóbb “negyedében” található lakások az átlagosnál 20-80 ezer forinttal olcsóbban elérhetőek a fővárosban.

Ez egyben azt jelenti, hogy a széles választékot nyújtó, az egyetemisták körében kedvelt IX., XI. és XIII. kerületben 219-225 ezer forint a legolcsóbb albérletek lélektani árszintje, szemben az adott városrészekre vonatkozó 250-275 ezer forintos átlaggal. A legkedvezőbb albérletárakkal rendelkező kerületek közé ebben a mutatóban a XVII. és holtversenyben a XX., XXI, és XXIII. kerületek tartoznak, ahol legfeljebb 148-153 ezer forintba kerülnek a legkedvezőbb bérleti díjjal rendelkező kiadó lakások.

Az egyetemvárosok piacát nézve kiderül, hogy Debrecenben a 245 ezer forintos átlagos lakbérszinthez képest 195 ezer forintért szerepelnek a teljes kínálat 25 százalékát adó legolcsóbb lakások. Pécsen és Szegeden az átlagos bérleti díj 150 ezer és 170 ezer forint, ezzel szemben az olcsóbb árkategória lélektani határát 129 ezer és 140 ezer forint jellemzi. Győrben 200 ezer és 160 ezer forint ugyanez a két érték, Miskolcon pedig 110 ezer forintos átlaghoz képest legfeljebb 90 ezer forintot kell fizetni a legolcsóbb lakásokért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budapesten már 98 ezer forint a kiadó szobák átlagára

Az átlagos lakbérekhez képest a kiadó szobák is visszafogott kiadás mellett nyújtanak lakhatási lehetőséget az egyetemistáknak. A fővárosban a kiadó szobák bérleti díja átlagosan közel 98 ezer forint. A fókuszkerületek közül a VIII.-ben 93 ezer forint, a XIII. -ban 100 ezer, a XI.-ben 105 ezer. Ugyanakkor a IV., a X. és XVII. kerületben 55-60 ezerért is találhatóak kiadó szobák.

Debrecen, Szeged és Győr szobapiacán egyaránt 60 ezer forint az egyhavi díj, Pécsen majdnem 76 ezer forint, ezzel szemben a Miskolcon szobát kereső diákok 45 ezres átlagösszeggel kalkulálhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?