Brenthonne, Haute Savoie, France - September the 2nd, 2023 :Corn field during a drought and an overwhelming heat

Veszélyben az idei termés: több száz milliárdos veszeteségre készülnek a magyar gazdák

2024. július 19. 08:34

A Duna-Tisza közén tapasztalható rendkívüli hőstressz komoly kihívások elé állítja a mezőgazdaságot, különösen a kukoricatermesztést. Az előrejelzések szerint a terméskiesés már most ötvenszázalékos lehet, és a helyzet tovább romlik, ha a kánikula folytatódik. A szakértők szerint a növények hosszú távon nem képesek elviselni a jelenlegi hőmérsékleti viszonyokat. A kukoricatermés heti százmilliárd forintos veszteséget is elszenvedhet, bár az agrártárca szerint a végleges károk mértéke az elkövetkező hetek időjárásától függ.

Raskó György agrárközgazdász kiemelte a 24.hu-nak, hogy a kukoricatermés különösen érzékeny a hőségre és a csapadékhiányra. A június végéig kedvező időjárás miatt ígéretesnek tűnő termés mára komoly veszélybe került, mivel az extrém hőség lassítja a növények anyagcseréjét, és hőstresszt okoz, amely csökkenti a terméshozamot. Az extrém hőség különösen a későn vetett kukoricafajtáknál okoz problémát, mivel a beporzás a magas hőmérséklet miatt ellehetetlenül.

A talaj vízszintje a Duna-Tisza közén már most a gyökérzóna alá húzódott, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Bár az öntözés segíthet enyhíteni a károkat, a valódi megoldást csak egy kiadós esőzés és néhány fokos tartós lehűlés hozhatná meg. Ha a kánikula tovább tart, a kukoricatermés jelentős veszteségekkel számolhat.

Gyuricza Csaba szerint a kukoricatermés heti százmilliárd forintos veszteséget is elszenvedhet, bár az agrártárca szerint a végleges károk mértéke az elkövetkező hetek időjárásától függ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 2. hétfő
Rebeka, Dorina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?