29 °C Budapest
Hatalmas templom Máriagyűdön, Magyarország baranya falu

Szabályosan özönlenek ezekre az üdülőhelyekre a magyarok: már nem is a Balaton a favorit?

2024. június 21. 05:29

Az elmúlt években élénkült a belföldi vándorlás Magyarországon. Az viszont, hogy hová költözik szívesen a lakosság - nagyvárosból agglomerációba, faluról városba, rossz energiahatékonyságú családi házból panelba, nagyvárosi lakásból üdülőterületre, stb. - szinte évről évre változott. A Pénzcentrum új cikksorozatában régiónként elemezzük, hogy mely településekre költözhettek a legtöbben az elmúlt években, vagy mely városok, falvak váltak újra népszerűvé az egyes országrészekben, vármegyékben. Ezúttal Dél-Dunántúl régióban vizsgáltuk meg alaposabban, hogyan változott az állandó lakosság száma, így az is kiderült, hogy a Balaton déli partján mely települések számítanak továbbra is favorit lakóhelynek.

Nyári cikksorozatában a Pénzcentrum hazánk régióit vizsgálja meg aszerint, hogy az ott található településeken hogyan alakult az állandó lakosság száma. Közép-Magyarország régiójával, mely Pest vármegyét és Budapestet foglalja magában, külön nem foglalkozunk, mivel a fővárosi kerületek lakosságszámának változásával és az agglomerációval már korábban foglalkoztunk. A sorozat első részében - a Budapest és Pest után következő első NUTS 2 régió -, a Közép-Dunántúl lakosságszám változásait elemeztük, a második részben a Nyugat-Dunántúl régiót vettük górcső alá. Jelen cikkünk pedig a Dél-Dunántúl régiót vizsgálja, külön kitérve az egyes vármegyékre: Somogyra, Tolnára és Baranyára. Friss elemzésünkből kiderül, mennyien választhatták új lakóhelyükül a Balaton déli partját, vagy akár más üdülőtelepüléseket, a déli határ környéki falvakat, vagy hogy melyek a legnépszerűbb helyek a Mecsekben.

Magyarország állandó lakossága 0,4 százalékkal csökkent 2023 év elejéhez mérten, és 1,53 százalékkal 2020-hoz viszonyítva. A belügyminisztériumi nyilvántartás szerint hazánk állandó lakossága 9 millió 765 ezer fő volt 2024 januárjában. A Dél-Dunántúlon mindössze 895 ezer állandó lakost tartottak nyilván 2024 januárjában, 2023-hoz képest 0,71, 2020-hoz képest 2,54 százalékos a visszaesés. Ez azt jelenti, hogy a Dél-Dunántúlon mind az országos átlagnál, mind az eddig tárgyalt Közép-Dunántúlnál és Nyugat-Dunántúlnál rosszabb a helyzet elnéptelenedés szempontjából.

A legnépszerűbb települések régiós rangsorában - melyet az állandó lakosok számának százalékos, tehát lakosságarányos növekedése alapján állítottunk fel - egyértelműen a Baranya vármegyeiek dominálnak. Az egyéves listában 50-ből 31 baranyai, 16 somogyi és mindössze 3 tolnai, az ötéves összevetésbe pedig nem is került Tolna vármegyei település. Az 50-ből 27 baranyai, 23 somogyi. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy számszerűen eleve Baranyában sokkal több település található és a két déli megye jellemzően aprófalvas is, míg Tolnában lényegesen kisebb a településszám és a településszerkezet is más.

A legnépszerűbb települések az egyéves listán mind községek, a 2020-hoz viszonyított lakosságszám változás rekorderei közé több város is került. A törpefalvak ezúttal is előnyben voltak, de több 1000 fő feletti település település is fel-felbukkan a listákon. 2023 év eleje óta kiugró volt a állandó lakosságszám növekedés üteme a baranyai Drávapiski, Velény, Kisbeszterce és Tengeri, valamint a somogyi Somogysimonyi településeken. Tengeri az ötéves összevetésben ugyancsak az élen jár, a TOP5benn négy somogyi község követi: Somogybükkösd, Libickozma, Hosszúvíz és Szőkedencs. Tengeri Baranya vármegye egyik legkisebb települése, egy egyutcás, eldugott kis falu, melyet az elmúlt években felfedezhettek maguknak a beköltözők.

A TOP50-be két város tudott bekerülni ötéves viszonylatban: Harkány és Kozármisleny. Kozármisleny lényegében Pécs agglomerációjához tartozik, Harkány kicsit távolabb van, ezáltal közelebb a déli határhoz is, és gyógyfürdője miatt vonzó üdülőtelepülés is. Igal lett volna a következő város, ami bekerülhetett volna, az 55. helyen végzett a ranglistában. Ki kell még emelni a toplistán található ezer főnél nagyobb állandó lakosságú falvakat is, melyek között szintén több tóparti, üdülőtelepülés akad: Orfű, Balatonberény, Mesztegnyő, Balatonkeresztúr, és Ságvár.

Számszerű növekedést nézve is az üdülőtelepülések dominálnak Harkány áll az élen, ahol 5 év alatt 459 fővel nőtt a lakosság, második Kozármisleny, harmadik már jóval lemaradva Balatonkeresztúr. Közel 100 fővel bővült Ságvár, Orfű, Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Mesztegnyő, Igal, és Balatonfenyves lakossága is. A még nem említett városok közül 5 év alatt csak Zamárdi, Nagybajom, Fonyód és Balatonlelle tudott növekedést felmutatni. 2023 év eleje óta pedig Mágocs, Nagymányok és Balatonboglár lakossága nőtt. A nagyobb, 10 ezer fő feletti lakosú városokra mindenhol a fogyás jellemző.

Legnépszerűbb települések Baranya vármegyében

Baranya vármegyében 370 484 fő volt az állandó lakosok száma 2024. január 1-jén. A fogyás egy év alatt 0,7 százalékos, öt év alatt pedig 2,6 százalékos volt. Egy kisvárosnyi lakos "hiányzik" 2020 óta, 9825 fő.

A baranyai toptelepülések nem okoznak nagy meglepetést, hiszen mindegy szerepel a régiós ranglistán is. Egy év alatt Drávapiski, Velény, Kisbeszterce és Tengeri mutattak 8 százalékot meghaladó növekedést, a toplistára kerüléshez 3,3 százalékos lakosságszám-emelkedés kellett. 2020 óta pedig több mint 10 százalékkal nőtt Tengeri, Vékény, Magyarlukafa, Meződ, Ellend, Szárász és Feked állandó lakossága. A TOP20-ba jutáshoz 7,3 százalékos növekedés kellett.

Azokon az ezer főnél nagyobb lakosságszámú községeken túl, amelyek bejutottak a toplistára, ki kell még emelni Kővágószőlős, Szalánta, Bogád, Pellérd, Görcsöny, Pogány, Nagykozár, Hosszúhetény, Magyarszék, Dunaszekcső, Keszü, Szederkény, Szászvár és Egerág településeket, melyek növekedést tudtak mutatni. A városokat nézve kiemelkedik Harkány és Kozármisleny, melyek egy és ötéves távon is növekedést mutatnak. Mágocs állandó lakossága 2023-hoz képest nőtt, 2020-hoz képest csökkent. Az összes többi városban csökkenés látszik.

A legnagyobb mértékű csökkenés nem is megyeszékhelyen történt - ahogy ez más megyékre jellemző. A legnagyobb mértékben Szigetvár (-5,3%) lakossága csökkent, melyet Szentlőrinc (-4,8%) és Sellye (-4,6%) követ a sorban. Csak ezután következik Pécs, ahol Komlóhoz és Villányhoz hasonlóan 4,3 százalékkal csökkent az állandó lakosok száma 2020 óta. Számszerűen nézve természetesen Pécs lakossága csökkent a legtöbb fővel, egy híján 6300zall.

Legnépszerűbb települések Somogy vármegyében

Somogyban 309 075 állandó lakos volt bejelentve az idei év kezdetén, 0,7 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban, és 1,8 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. Ez jobb arány, mint a baranyai, de valamivel rosszabb, mint az országos átlag. Összesen 5516 fővel van kevesebb, mint öt évvel korábban.

A somogyi települések rangsora sem sokban különbözik a régiós toplistán látottaktól, csak néhány új név tűnt fel. Az egyéves rangsort Somogysimonyi, Kaszó, Potony és Somogycsicsó vezetik több mint 6 százalékos növekedéssel. Erre a listára már 2,08 százalékos állandó lakosság növekedéssel be lehetett kerülni. Felsőmocsolád, Rinyabesenyő és Rinyaújnép épphogy lecsúszott a TOP20-ról, melybe csak községek kerültek. Az egyetlen város, amelynek volt esélye bejutni, az Igal volt: a 26. helyet szerezte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ötéves összevetésben kiemelkedik Somogybükkösd, Libickozma, Hosszúvíz, Szőkedencs, Pusztaszemes, Csákány, Balatonmáriafürdő, Potony és Nagyszakácsi: legalább 10 százalékos növekedést tudtak elérni 2020 óta. Város ezúttal sem került a topba, Igal csak a 25. helyet tudta megszerezni. Egyúttal ez az egyetlen város, amely egy és öt éves távon is növekedni tudott.

A többi város nem ilyen szerencsés, Zamárdi, Nagybajom, Fonyód és Balatonlelle 2020 óta ugyan tudott növekedni, de az utóbbi egy év során nem. Míg Balatonboglár állandó lakossága 2023róll 2024-re bővült, de hosszabb távon már visszaesést mutatott. A többi városban pedig általánosságban jellemző a lakók számának csökkenése. A legnagyobb mértékű fogyás 2020 óta Nagyatádon volt, csak ez után következik Kaposvár a sorban. Kiugrónak mondható még Tab és Barcs lakosságcsökkenése.

Legnépszerűbb települések Tolna vármegyében

Tolnában laknak a régióban a legkevesebben, 2024. január 1-jén 215 837 fő volt bejelentve. Ez 0,8 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban és 3,6 százalékkal kevesebb, mint 2020-ban. Így az országhoz, a régióhoz, illetve az egész Dunántúlhoz viszonyítva sem túl fényes a helyzet Tolnában. Összesen 8041 fővel laknak idén kevesebben a vármegyében, mint 2020-ban, ami számszerűen is sok a többi megyéhez mérten.

Ahogy említettük a régiós rangsornál, a TOP50-be kevés tolnai település tudott bejutni, növekedésük is lényegesebb szerényebb, mint a baranyai és somogyi településeké. Legjelentősebb mértékben Nagyvejke, Izmény és Mucsi lakossága nőtt 2023 óta, a TOP20-ba a vármegyéből pedig a városok közül egyedül Nagymányok jutott be. Egyúttal ez az egyetlen város, amely a megyében egy év alatt növekedést tudott felmutatni.

2020 óta pedig Nagyvejke, Fácánkert és Koppányszántó érték el a legnagyobb növekedést. A ranglistára csak községek tudtak bekerülni.

A tolnai városok közül Nagymányok kivételével mindenhol lakosságcsökkenés látszik, legnagyobb mértékben 2020 óta Szekszárd, Bonyhád, Paks és Dombóvár lakószáma csökkent. Szekszárdról közel kétezren "hiányoznak".

Demográfiai cikksorozataink

A Pénzcentrum nyári cikksorozatában a magyarországi NUTS 2 régiókat vizsgáljuk a lakosságszám változása szempontjából. Az első részben a Közép-Dunántúlon található települések helyzetét elemeztük, a második részben a Nyugat-Dunántúlt, aktuális cikkünkben pedig Dél-Dunántúl került a fókuszba. A jövő héten Észak-Magyarország régiót vesszük górcső alá. majd ezután következik Észak-Alföld és Dél-Alföld régiója. Budapestet és az agglomerációt - mely magában foglalja egész Pest megyét -, már külön elemeztük korábban, ezért most a Közép-Magyarországi régióra, mely az említetteket foglalja magában, külön nem térünk ki.

Tavasszal indított sorozatunkban nemcsak a fővárost és az agglomerációt vizsgáltuk: a magyarországi slágertelepülések volt az első rész témája, a második pedig az elnéptelenedő falvak, városok. Foglalkoztunk a legfrekventáltabb Balaton-parti településekkel, és a friss falusicsok listán szereplő települések lakosságszám-változásával is. Volt cikkünk a nagyobb tavaink körül található településekről, illetve a vármegyeszékhelyekkel, megyei jogú városokkal és a 25 ezer fő feletti lakosságszámú nagyobb városokkal foglalkoztunk is. Ennek a sorozatnak az egyes részei itt találhatók.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az Országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosított törvény szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem