16 °C Budapest
Young family on a walk through the meadow near their family home with solar panels on the roof. Cute girl walking the dog, while parents holding hands and enjoying beautiful nature. Household using green, solar energy through a photovoltaic system.  Concept of renewable energy and sustainable lifestyle.

Új origóhoz ért az ingatlanpiac? Ezekre a házakra nincs már kereslet: pukkan a lufi

2024. június 20. 15:29

Jellemzően nők hozzák a döntéseket a családban ingatlankérdésekben. Szakértők szerint a tendencia nem ma kezdődött: a párok nagy hányadánál jobb, ha a hölgyek választanak ingatlant a családnak, hiszen túlnyomórészt rajtuk múlik a család bővülése is. Emellett újra a palettára került fővárosból való kiköltözés is, a piacot közelről követő szakértők szerint a zöld, kertvárosias környezetbe vágynak a kisgyermekes párok.

Meglepő kijelentést tett a GDN Ingatlanhálózat alapítója és tulajdonosa, Gadanecz Zoltán: "a nők hozzák az ingatlanvásárlásnál a végső döntést". Zoltán azt mondja, hogy a dolog nem most kezdődött, megfigyelése sok évnyi tapasztalatot ölel át.
 
“Régóta tendencia, hogy a férfiak helyett ma már a nők irányítják a lakásvásárlás dinamikáját a párok között a megvásárolni kívánt ingatlan tekintetében. De gondoljunk csak egy kicsit bele, vajon miért alakult ez így? Először is a feminizmus óta a hölgyek egyenlő félként szeretnének részt venni a közös élet megannyi területén. Úgy, mint a családban hozott fontos kérdésekben, mint a babavállalás, és természetesen közben karrierre is vágynak. Huszonévesen még tök jól elvannak a párok egy kis garzonban is, szinte nincsenek otthon, nagyjából csak aludni és pihenni járnak haza. De idővel általában jön az érzés, hogy családot alapítanának, és ilyenkor megnövekszik az igényszint és a szükség is. A következő lépcsőfok a megfelelő ingatlan kiválasztása, ami a nő igényeinek kell, hogy elsősorban megfeleljen, hiszen az elkövetkezendő időket, ami akár három évre is rúghat - ő fogja otthon tölteni a gyermekekkel. Ekkor játszik nagyon fontos szerepet a kert is, mely ma egy kulcsfontosságú kérdés a lakáskereső fiatalok körében. Azaz, ha megfigyeljük, a nő igényei és döntései mentén vezet az út a kertes ház vásárlásához. A logikus dolgok mellett, árban, funkcióban és szobaszámban célszerű alkalmazkodni a női igényekhez” – elemezte a helyzetet Gadanecz Zoltán ingatlanszakértő és tulajdonos, aki hozzátette, hogy természetesen a férfi megléte, támogatása is feltétlenül szükséges, hogy a döntés minden igényt kielégítsen.

A szakértő azt is elmondta, hogy ma az ingatlanpiac kiegyenlítődik, egyfajta origo ponthoz ért. “Ingatlanszakértői szempontból egy origó ponthoz kezdünk elérni. Kiegyensúlyozódtak az élethelyzetek, és ez látszik az ingatlanpiacon is. A társadalom szintjén nincsenek túlkapások, hatalmas, több generációs házak, kifűthetetlen terek. Nem is keresik ezeket a hodályokat már. Kiment a divatból a nagycsaládos együttélés, s ez rossz vagy jó, nem számít, így van. A nők egy, maximum két gyermeket akarnak. Az állam pedig, most nem ígér a pároknak hatalmas támogatásokat sem, ezért limitált meddig tudnak nyújtózkodni. Ez pedig, egyfajta megfontoltabb, tudatosabb élettervezéshez vezet.” – fűzte hozzá zárásként a szakértő.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

Az országgyűlés nemrégiben egy új jogszabály-módosítást fogadott el, amely lehetővé teszi a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A módosítás szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 28. szombat
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?