14 °C Budapest
Matematika lineáris matematika oktatás kör háttér geometriai ábrákkal, képletekkel és számításokkal.design koncepció ,Vektoros illusztráció.

Mindjárt indul egy újabb olimpia, amin a magyarok elképesztő jók: nekik lehet szurkolni

2024. augusztus 23. 18:32

Augusztus 25-én, vasárnap 9 órától rendezik az idei Közép-európai Matematikai Olimpia (Middle European Mathematical Olympiad, MEMO) megnyitóját a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének Bolyai-termében - olvasható az egyetem közleményében. A nemzetközi versenyben 10 ország között Magyarország csapata is szerepel.

A Bolyai János Matematikai Társulat az SZTE Bolyai Intézetével közösen rendezi meg a soron következő Közép-európai Matematikai Olimpiát. A MEMO-n 10 ország, Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc és Magyarország csapata vesz részt. A verseny célja idén is az, hogy a középiskolások nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, és ezáltal versenyutánpótlást neveljen a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára (International Mathematical Olympiad, IMO).

A MEMO lebonyolításának menete ugyanaz, mint a nemzetközi diákolimpiáé: az országok 6-6 fős csapattal, két-két felkészítővel nevezhetnek; itt is két 5-5 órás versenynap lesz, az első napon a diákok egyénileg dolgoznak, a másodikon pedig csapatban oldják meg a kitűzött feladatokat.

Az idei magyar csapatnak szegedi diák is tagja, Víg Zalán, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizedikes tanulója személyében. A verseny feladatai jellemzően az algebra, a kombinatorika, a geometria és a számelmélet területéről érkeznek majd. Az egyéni versenyen a diákok mindegyik területről egy-egy feladatot kapnak, a csapatverseny tesztje pedig 8 problémából áll. A csapatversenyben a diákok közösen oldják meg a feladatokat, ami különleges hangulatúvá teszi az eseményt.

A szegedi olimpiára mintegy 140 főt várnak. A verseny megnyitóját 2024. augusztus 25-én, vasárnap 9-kor tartják az SZTE Bolyai Intézet Bolyai-termében, a két versenynapot, valamint a kísérő workshopokat és felkészülési programokat pedig a Bolyai Intézet különböző tantermeiben rendezik. A díjkiosztó záróünnepség helyszíne a szegedi városháza lesz augusztus 29-én 17 órától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A csapatok és vezetőik a MEMO24 idején megismerkednek Szeged nevezetességeivel, közös kirándulásokon és játékos közösségi programokon vesznek részt. Részletek itt.

Összesített „éremtáblázat”. Forrás: Szegedi TudományegyetemÖsszesített „éremtáblázat”. Forrás: Szegedi Tudományegyetem

A Közép-európai Matematikai Olimpia az 1978-tól megrendezett Osztrák-lengyel Matematikai Versenyből alakult meg 2007-ben. Magyarország egy évvel később csatlakozott, és azóta minden évben küld csapatot a versenyre. Az összesített „éremtáblázaton” a magyar középiskolások Lengyelország után a második helyen állnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 13. péntek
Kornél
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?