20 °C Budapest
Gyõr, 2024. május 7.Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a gyõri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumban 2024. május 7-én.MTI/Krizsán Csaba

Dagad a 2024-es felvételibotrány: megszólalt az Oktatási Hivatal, tényleg elszámolhatták a pontokat?

2024. augusztus 12. 08:44

Közölte az Oktatási Hivatal, mi történik azokkal a diákokkal, akiknek hibásan számolták a felvételi pontjaikat: akinek jogos az észrevétele, az módosított besorolási döntést kap és a korrigált pontok szerint, a jelentkezés sorrendjében jelölt legkedvezőbb helyre veszik fel.

Az Oktatási Hivatal azt nem közölte, hány bejelentés érkezett hozzájuk a hibásan számolt felvételi pontokkal kapcsolatban, erről csak a jogorvoslati, felülbírálati időszak lezárultát követően áll módjukban tájékoztatást adni - írja a Népszava miután több diák is jelezte, adminisztrációs hiba miatt a rendszerben egyik napról a másikra csökkentek pontjai, eltűnt a bizonyítványa vagy nem a legjobb eredményét vették figyelembe. Volt, akit ennek ellenére is felvettek, mások viszont nem jutottak be a vágyott felsőoktatási intézménybe. 

A kérdésre, hogy mi történik azokban az esetekben, amikor kiderül, hogy valakinek tévesen számolták ki a pontszámait és emiatt nem került be egy képzésre vagy egyetemre, az OH azt írta, akinek jogos az észrevétele, eljárási vagy adminisztrációs okból valóban számítási hiba történt, az módosított besorolási döntést kap és a korrigált pontok szerint, a jelentkezés sorrendjében jelölt legkedvezőbb helyre veszik fel. Ezeknek a diákoknak, nem szükséges pótfelvételizniük. De ha valaki már jelentkezett pótfelvételire, viszont a pontok korrigálása után mégis felvételt nyert, a pótfelvételiből kikerül.

A lap szerint az okozta a zavart, hogy változott a pontszámítási rendszer, az egyetemek maguk dönthették el, mire adnak 100 pluszpontot. A pontszámítás intézményenként és szakonként is eltért, ami bonyolultabbá tette a folyamatot. Most az OH is elismerte, mindez a felvételizőkben is bizonytalanságot okozott, hiszen idén először voltak jelentős különbségek az egyes egyetemek által meghirdetett szakokon megítélt pontszámok között, továbbá a legjobb pontszámítás elve is összetettebb lett, amellyel kapcsolatban szintén több kérdése volt a jelentkezőknek.

Címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?