A group of young university students concentrating carefully on their professor during a lecture.

Holnap zárul pályázat: még van idő jelentkezni erre a programra, sok diáknak lehet nagy segítség

MTI
2024. július 20. 18:37

Holnap, július 21-én éjfélig lehet pályázni a Pannónia Tehetségprogramra - hívta fel a figyelmet a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára egy múlt heti sajtótájékoztatón, Budapesten. Varga-Bajusz Veronika elmondta, ezt a teljes képzést biztosító, tehetségtámogató ösztöndíjat azoknak a fiataloknak a számára hozták létre, akik a világ top százas egyetemein szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Olyan, 17 és 24 év közötti, inkább természettudományos, műszaki irányultságú fiatalok jelentkezését várják, akik már felvételt nyertek valamely külföldi felsőoktatási intézménybe. A keretösszegeket régiónként határozták meg, Amerikában például tanévenként 28 millió forintos támogatást adnak, pályázni a Tempus Közalapítvány online felületén lehet - közölte az államtitkár. Megjegyezte, már eddig is volt érdeklődés, de még vannak tartalékok, ezért továbbra is várják a tehetséges diákok jelentkezését.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke hangsúlyozta: a HÖOK meggyőződése szerint a felsőoktatási intézményeket nem lehet pusztán oktatási központokként kezelni, és a felsőoktatást sem lehet pusztán oktatási intézmények tömkelegeként megközelíteni. Ma már a hallgatók a felsőoktatásban nem csak szaktudást szeretnének kapni, hanem egyre fontosabbak azok a szolgáltatások, amelyek segítenek kapcsolatokat építeni, olyan képességeket, szokásokat kialakítani, amelyek a későbbiekben, például vállalkozás indításánál hasznosak lehetnek.

Igaz ez a mobilitási programokra is, a külföldi tapasztalatszerzés hatalmas előnyt jelenthet, a fiatalok megtanulhatják egy szakterület más megközelítését, illetve egy tanulmány szerint hosszútávon a kivándorlást is csökkenthetik a szabályozott mobilitási programok - mondta el Budai Marcell.

Kiemelte, a HÖOK szerint a tehetséges és a rászoruló hallgatók esetében is jelentős előrelépések történtek az elmúlt években, egyre több lehetőség, támogatás nyílik meg a számukra részben a modellváltásnak köszönhetően is, hozzáférhetőbbé vált a magyar felsőoktatás. Méltatta a Pannónia Tehetségprogramot, amely azokat karolja fel, akik már a középiskolában is különleges eredményeket értek el, így pedig ki tudják bontakoztatni a tehetségüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 6. péntek
Zakariás
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?