21 °C Budapest
Smart technology. Connecting the future. Lifestyle and technology. Cyber crime. Online privacy protection. Data protection. Futuristic concept.

Újabb őrült TikTok hirdetés: fizetsz 50 ezer forintot, küldök 500 ezer forintnyi tökéletes, hamis tízezrest

2024. július 23. 21:11

Az elmúlt hetekben egy új, kreatív átverés kezdett el terjedni egy magyar nyelvű TikTok-oldalon és azonos nevű Telegram-csatornán. A Nebula nevű profil azt ígéri, hogy ha valaki 50 ezer forintot utal neki, cserébe 500 ezer forint értékű hamis pénzt postáz, amely annyira hasonlít a valódira, hogy mindenhol elfogadják, még a bankokban is - írja a Telex.

A jelenségre először egy olvasó hívta fel a figyelmet, akinek a TikTok hirdetésben ajánlotta fel a hamis pénzen keresztüli meggazdagodás lehetőségét. A hirdetésben egy csomagautomata látható számos megcímzett csomaggal és az alábbi felirattal: „Betelítettük a kis csomagfiókokat, így maradt a nagy." Az érintett Nebulahuf elnevezésű oldal azóta törölte magát, és nem összekeverendő a ma is aktív nebula._._ nevű gémerrel.

A TikTok-hirdetés egy 4 500 fős Telegram-csatornára irányította az érdeklődőket. Itt Nebula posztjai láthatók készpénzről, csomagautomatákról és elégedett ügyfelek visszajelzéseiről. A profil azt állítja: tökéletesen tud tízezrest hamisítani, amely nemcsak kinézetre ugyanolyan, mint a hivatalos pénz, de az UV-s pénzvizsgálókon is átmegy. Ezt saját videókkal bizonyítja Nebula, valamint állítólagos ügyfelei visszajelzéseivel is.

Nebula két fizetési módot fogad el: kriptovalutában (például Revoluton, Coinbase-en vagy Binance-en) vagy PayPalon keresztül. Az érdeklődőknek először képernyőfotót kell küldeniük arról, hogy van elegendő fedezet a számlájukon. Ezután kapják meg az adatokat az átutaláshoz. Amint megkapja az átutalást, Nebula állítólag feladja a tízezresekkel teli csomagot valamelyik csomagküldőnél.

A kiposztolt képernyőképek szerint ilyen reakciók érkeznek Nebula ügyfeleitől:

  • „Nagyon jó a minőség! Szeretnék még rendelni...”
  • „Átvettem még reggel a csomagot...”
  • „Az komoly quality...”
  • „Bajnok. Izgalom volt rendesen...”
  • „Átvettem... nagyon durva...”
  • „Na veled most aztán megütöttem az 5-ös lottót...”

A Telegram-csatornán számos hasonló beszélgetésről szóló képernyőkép található. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy működik ez az üzletmodell és bárki megtízszerezheti befektetését minimális energiával.

Azonban második ránézésre ez egy jól kitalált átverésnek látszik. Pénzt hamisítani rendkívül nehéz feladat. Otthoni próbálkozások általában gyenge másolatokat eredményeznek, amelyeket könnyen felismerhetünk szabad szemmel is. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint: „Bár a technológia fejlődésével egyre jobb minőségű hamisítványokkal találkozhatunk..., tapintással és szemrevételezéssel könnyen ellenőrizhetjük...” Ennek alapján nehéz elképzelni, hogy Nebula olyan tízezreseket tudna nyomtatni, amelyek minden vizsgálaton átmennek.

Továbbá feltűnő mennyiségeket állít elő: míg Magyarországon lebukott pénzhamisítók néhány tucat vagy száz papírpénzt tudtak kinyomtatni, addig Nebula ötvenesével vagy százasával postázza őket. Ha valóban ilyen tökéletes hamis pénzeket gyártana Nebula, miért lenne szüksége arra, hogy bonyolult módon postázza őket? Ha ezek tényleg olyan tökéletesek lennének, akkor akár maga is berakhatná őket bankba.

Ezen túlmenően több jel is arra utalhat, hogy Nebula nem valódi pénzhamisító. Például következetesen „kormány által előállított” pénzként hivatkozik rájuk videóiban – holott ezt Magyar Nemzeti Bank nyomtatja –, ami egy igazi pénzhamisító számára alapvető információ lenne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén feltűnő lehet a Telegram-csatorna tartalma: sok kép és videó ismétlődik benne. Az elégedett ügyfelek üzenetei pedig hasonló stílusúak és hosszúságúak – mintha mindannyian ugyanannak a társaságnak lennének tagjai vagy ugyanaz az ember írná őket.

Végül érdemes elgondolkodni azon: ha valaki tényleg tökéletes hamis tízezreseket tudna gyártani és beváltani bankokban is – reklámozná-e ezt TikTokon és intézne-e üzletet bárki számára hozzáférhető Telegram-csatornán?

Az ügyben keresték meg rendőrséget és Magyar Nemzeti Bankot (MNB). Az MNB továbbirányított rendőrséghez; onnan pedig annyi választ kaptak: nem folytatnak büntetőeljárást kérdezett profil vonatkozásában.

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 6. 19:34
Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt,...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
ChikansPlanet  |  2024. szeptember 6. 14:29
Hazánkban egyelőre kevéssé elterjedt a távhűtés rendszere, Bécsben azonban nagy léptékben fejlesztik...
MEDIA1  |  2024. szeptember 6. 13:38
Az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének magyarországi átültetését követően ki...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?