Sziget Fesztivál 2024

Agyad eldobod! Ennyit szeretnének kezdő fizetésnek a magyar fiatalok: ezek hol élnek?

2024. augusztus 14. 16:00

Évek óta komoly témának számít a munkaerőpiacon, hogy vajon mennyi pénzt kellene keresniük a magyar pályakezdőknek. Mi az a fizetés, amivel elégedettek, ha a tanulmányaik végével igyekeznek elhelyezkedni, és mennyiből tudnak vajon megélni? Fiatal bulizókat kérdeztünk a Szigeten, a Cashtag arra volt kíváncsi hogy mit mondanak erről maguk az érintettek.

Mást sem hallunk hosszú évek óta, hogy a meggazdagodás kulcsa csak bennünk van, és mindenhol ott van a pénz, csak tudni kell, hogyan szerezzük meg - akár alkalmazottként, de leginkább saját ötlet és vállalkozás indításával. A videomegosztón sorjáznak a hasonló tartalmak, sokan állítják, hogy naponta akár több millió forintot is össze lehet kapargatni, ha az ember elég ügyes és hisz saját ötletében vagy képességeiben.

De mi a helyzet Magyarországon, hogy állnak  a saját vállalkozás ötletéhez a fiatalok vagy a pályakezdők? Mekkora kezdő fizetést tartanak elésgségesnek, és mi az, amiért az ágyból sem kelnek ki? Hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, a Pénzcentrum videoblogja, a CashTag a Szigeten kérdezte a bulizó fiatalokat minderről. A videót itt nézheted meg!

800 ezer fix-szel az ember könnyen viccel

Az egyik meginterjúvolt fesztiválozó szerint megéri itthon vállalkozónak lenni, és ő maga is ebbe az irányba szeretne elindulni, amint végez tanulmányival. A fizetés kapcsán is konkrét elképzelésekkel rendelkezik.

Én inkább a saját vállalkozás felé indulok, mert ki lehet nőni, és nincsenek határok. A Testnevelési Egyetemen tanulok, ott csinálom a mesterképzést. Fejlődik a sport, jönnek új innovációk, úgyhogy szerintem ez egy elég nagy és nyitott piac. Szerintem egy nettó 400 és 600 ezer forint között reális a kezdő fizetés. Vagyis ez a nem minimum, csak az lenne az ideális egy kezdésre. Azzal már el lehet indulni egy albérletben, meg meg is lehet egyedül élni

- mondta az egyik fesztiválozó.

Olyan bulizót is találtunk, akinek bár határozott elképzelése van a jövőjéről, és célzottan is készül is rá, szerinte abból, amit csinálni szeretne, nehezebb a saját vállalkozást elindítani.

Én kommunikáció-média szakon tanulok. Nyilván jó lenne saját vállalkozást indítani, de erről a szakról nem tudom, hogy mennyire lehetne ezt kivitelezni, úgyhogy inkább még abban gondolkodom, hogy egy szerkesztőségnél elhelyezkednék, aztán majd utána hátha feljebb vezet az út. Utánaolvasgattam, hogy mennyi a kezdő fizetés, az a szakmában ilyen 270 ezer körül van: én azért egy kicsit többre vágynék, úgyhogy meglátjuk. Én is ezt a 300-350-et becéloznám

- tette hozzá az ifjú bulizó.

Nehéznek érzik a vállalkozói létet

Máshogy állnak hozzá a vállalkozás indításának gondolatához is a fiatalok, a pályakezdők. Van például olyan köztük, aki bár ezt a mintát látta otthon, egyelőre jól elvan alkalmazottként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mivel a szüleim vállalkozók, volt ilyen lehetőség, hogy bekapcsolódjak a családi bizniszbe, de igazából a magam útját járom egyelőre. Persze nincs kizárva az, hogy a jövőben esetleg ne változna ez meg, de jelenleg így látom ezt

- mondta egyikük.

Egy másik bulizó úgy gondolja, hogy túl sok nehézséggel szembesülnek itthon a vállalkozók ahhoz, hogy ő maga bele merjen vágni.

Én azt mondom, hogy ez a 800 ezer nettó fizetés azért az elvárt ahhoz, hogy egy kicsit az ember úgy emberileg is tudjon élni. Hogy valaki vállalkozó tudjon lenni, itthon szerintem nehéz ezt az egészet elkezdeni, főleg azért, mert vissza vannak tartva bizonyos cégek, vagy éppen nagy multicégek által. Én esztergályos vagyok egy multinál

- mesélte gondolatait a megszólított fesztiválozó.

Korábban a Pénzcentrum már írt arról, hogy sok fiatalnak nemhogy a fent felsorolt vágyott fizetés, de sokszor konkrétan nulla forint jut havi szinten. Ezt a cikket itt éred el:

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.08.27 16:15
Noha lehet, hogy azt gondolod, hogy önmagad tisztelete és megbecsülése egyenlő az öntelt, visszatasz...
coachco  |  2024.08.27 11:36
Egy híres német cukrász dinasztia lánya nehéz döntés után szakít a családi elvárásokkal és inkább or...
hrdoktor  |  2024.08.26 07:08
Az allergiaszezon kutatási eredmények szerint a munkavállalók 25%-a számára kihívást jelenthet, függ...
perfekt  |  2024.07.31 14:38
Általános rendelkezések A PERFEKT Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zártkörűen Működő Részv...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?