17 °C Budapest
Fáradt, kétségbeesett szülők, akik kétségbeesetten síró gyermeküket tartják otthon

Elég volt a kormány csodafegyveréből: egyre több magyar mond nemet az ingyenmilliókra

2024. augusztus 7. 13:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai alapján júniusban folytatódott a babaváró hitelek kihelyezésének csökkenése – a lakáshitelekhez és a személyi kölcsönökhöz hasonlóan tehát ez iránt a termék iránt is visszaesett az érdeklődés a nyár első hónapjában. Ráadásul ebben az esetben arányaiban jóval nagyobb csökkenésről beszélhetünk, hiszen míg a jelzáloghitelek kihelyezése 1,6 százalékkal, illetve a személyi hiteleké 3,5 százalékkal maradt el a májusi eredményekhez képest, addig a babaváró hiteleknél 7,4 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy 2024 júniusában a lakáshitelek (-1,6%) és a személyi hitelek (-3,5%) új szerződéseinek összegei is elmaradtak a májusi adatoktól. Nem volt ez másképpen a babaváró hitelek piacán sem – az államilag támogatott konstrukcióból júniusban 19,46 milliárd forint került kihelyezésre, szemben a májusi 21,01 milliárd forinttal (-7,4%). Csakhogy míg a lakáshitelek és a személyi hitelek esetében júniust megelőzően folyamatos bővülést láthattunk az idei évben, addig a babaváró hiteleknél ez idén már a harmadik alkalom, hogy csökkent az új szerződések összege – a most tárgyalt időszakon kívül így volt ez májusban és márciusban is.

A babaváró abban az esetben is kilóg a sorból, ha az idei adatokat a tavalyi év azonos időszakával vetjük össze – míg a másik két hiteltípus kifejezetten jól teljesít a tavalyi évvel összevetve, addig a babaváró most elmaradt a 2023-as eredménytől. Tavaly júniusban ugyanis 22,91 milliárd forint volt az új babavárók szerződéses összege, amitől a mostani eredmény 15 százalékos lemaradásban van.

A konstrukció tehát relatíve jól kezdte az évet a tavalyi évvel összevetve, ám ez mintha változni látszana – 2023 második fele éppen felfutást hozott a termék számára, ezzel szemben most mintha éppen fordítva történne, és most kezdene csökkenni a babaváró iránti érdeklődés. Ugyancsak erre a következtetésre juthatunk ha megnézzük, havonta átlagosan mekkora összeget helyeztek ki a termékből tavaly, illetve idén: 2023-ban havonta átlagosan 22,54 milliárd forint babavárót vettek fel a magyar házaspárok, míg idén jelenleg 20,44 milliárd forintot tesz ki ez az átlagérték. Elképzelhető tehát, hogy az év elején életbe lépett szigorítások mostanra kezdték éreztetni a hatásukat.

Az új szerződések száma 1 789 volt júniusban, ami a 92,6 százaléka a májusi 1 931-nek (-142 db). Ebben az esetben még jelentősebb visszaesést láthatunk a tavalyi évhez képest, 2023 júniusában ugyanis még 2 317 új szerződés köttetett, amitől a mostani eredmény már 22,8 százalékos visszaesést jelent (-528 db). Érdemes lehet itt is megnézni a tavalyi adatokat – 2023-ban havonta átlagosan 2 283 új babaváró hitelszerződés született, míg az idei év eddig eltelt szakaszában mindössze 1 883 (-17,5%).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szerződések száma és az új szerződések összege alapján azt mondhatjuk, hogy júniusban 10 878 821 forint volt a felvett hitelek átlagos összege, ami minimális mértékben elmaradt a májusi 10 880 373 forinttól (-0,01%).

Nőtt a hitelköltség-mutató

Idén júniusban 0,44 százalékponttal emelkedett a babaváró hitelek átlagos hitelköltség-mutatója – a májusi 8,68 százalékról 9,12 százalékra. Ez sem teljesen újkeletű folyamat, elvégre már április-május vonatkozásában is emelkedést láthattunk, igaz ez akkor még jóval szerényebb mértékű volt (8,65% → 8,68%). Idén tehát láthattunk már a mostaninál jóval alacsonyabb, ugyanakkor jóval magasabb értékeket is, hiszen január-februárban még 10 százalék felett állt ez a mutató.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?