-1 °C Budapest

Egyre több magyar issza ezt télen forralt bor helyett: rohamosan terjed a vadiúj módi

2020. december 10. 15:04

Van, aki forrón szereti: rázva, nem keverve! De hogyan állítsunk össze egy téli, melegítő koktélt, hogy tényleg jóízű legyen? Azért csak mértékkel az ünnepekben is, hiszen Európa egyik legtöbb alkoholt fogyasztó nemzete vagyunk!

Szegfűszeges forralt bor, narancsos puncs vagy krampampuli: a tél klasszikusaira lehetetlenség ráunni, de ha valami újdonsággal szeretnénk előrukkolni az ünnepekre, érdemes megismerkedni a forró koktélok világával is. A járványhelyzet miatt idén a karácsonyi vásárokkal együtt úgyis lőttek a szabadtéri forraltborozásoknak, de így is meglephetjük magunkat és barátainkat egy pohár gőzölgő, alkohollal megbolondított finomsággal.

Itt az ideje elhagyni a koktéljeget, és keverni egy forró italt!

Zimankó idején, valljuk be, minden forróság jól esik, mifelénk azonban, ha „melegítő” alkoholos italra vágyunk, utoljára (sem) jutnak eszünkbe a koktélok. Pedig tucatszám találni jobbnál jobb recepteket a világhálón. Nem kell csodákra sem várni, gyakran elég a hagyományos koktélreceptekből kihagyni a jeget, ügyesen felmelegíteni, és az összetevőket úgy variálni, hogy az ízvilág még pazarabb legyen.

Ha a forró koktélok világában nincs nagy tapasztalatunk, azért könnyen hibázhatunk

A Thrillist cikkében felsorol pár alapvető buktatót, amire, ha keverése adnánk a fejünket, azért érdemes odafigyelni!

Az ital túl forró:

A receptekben forró víz szerepel, így gyakran túlságosan felmelegítjük. Pedig az alkohol alacsonyabb hőmérsékleten párolog el, mint a víz. Ráadásul ha az italba túl forró vizet öntünk, akkor az is könnyen megeshet, hogy az etanolgőz az arcunkba csap. Az első jó tanács tehát, hogy ne várjuk meg, míg a víz igazán forrni kezd, de ügyeljünk arra is, hogy ne maradjon langyos. Amikor buborékozni kezd, akkor hagyjuk abba a forralást!

Túl sok alkoholt használunk:

Az imént leírtakból következik, hogyha az ital túl hidegre sikerül, akkor az alkohol mennyiségével érdemes óvatosabban bánni! Például, ha meleg daiquirit készítünk, az alaprecept szerint 50%-os rumot kell belekevernünk. Ha az italt enyhén melegítjük fel, túl erős lesz, és hamar a fejünkbe szállhat.

Általános téli koktélszabály, hogy a hideg koktélreceptekben szereplő alkoholmennyiség felét érdemes a forró változatokba keverni, vagy használjunk enyhébb alkoholtartalmú likőröket – így jobban átjönnek az ízek is.

A citrom arányaira sem figyelünk oda:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A profi koktélkészítők szerint minél melegebb az italunk, annál intenzívebben lesz citromos az íze is. Erre is érdemes odafigyelni, ha koktélba frissen facsart citom- vagy narancslevet teszünk, nehogy túl savanyú legyen a végén. A héj aromái is jobban kioldódnak a meleg italban, mint a hidegben!

Összefoglalva: az összes hagyományos koktélszabály sérül akkor, amikor megváltoztatjuk annak a hőmérsékletét. Ez azonban csöppet sem baj! Az ízek teljesen másképp állnak össze, máshogy fejtik ki a hatásukat, ha jégkockák közt, vagy melegítve, így új szempontból fedezhetik fel újra az ismert összetevőket.

Hot Toddy, így a legjobb!

Végezetül következzék egy klasszikus koktélrecept, amihez csak forró vízre, whiskyre lesz szükség, amit akár egy kupica rummal vagy brandyval is helyettesíthetünk. A „Hot Toddy” nem csak felmelegít, de állítólag egyéb csodákra is képes, enyhíti például a megfázásos tüneteket.

A vizet addig melegítsük, amíg forrni nem kezd, majd vegyük le a tűzről. A forró vizet öntsük bele egy hőálló bögrébe, és hagyjuk 30 másodpercig hűlni. Aztán tegyünk bele egy evőkanál cukrot vagy mézet, keverjünk hozzá egy kupica whiskyt. Dobjunk bele egy szelet citromot és egy fahéjrudat, és kész!

Azért csak mértékkel!

Nincs azzal semmi baj, ha feldobjuk a karácsony estéinket is egy-két pohár borral vagy koccintunk egy forró koktéllal. A hangsúly, még ünnepnapokon is, a mértékletességen van. Vincent Pedre és Kelli McGrane dietetikusok szerint egy este alatt egy-két italt igyunk csak, többet ne, és ezt se éhgyomorra! Ha étel is kerül bőséggel az asztalra, akkor egy este maximum négy pohárkával fogyasszunk el. Minél nagyobb az ital alkoholtartalma, annál kisebb pohárkákat engedjünk meg magunknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három kiló ruháért másik három kilót kapsz - így forgasd fel a ruhatáradat! (x)

Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.

Könnyek, sírás, meghatottság - így reagáltak, akik névre szóló dalt kaptak ajándékba (x)

Most bárki ajándékozhat személyre szóló dalt karácsonyra bármelyik szerettének. A SONG4U a mesterséges intelligenciát és személyes történeteket ötvözve készít egyedi dalokat.

Kihívásból lehetőség – Innováció a nyelvtanulásban gyerekeknek (x)

A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Sokkal több magyar gyereket bántanak így: igazi kegyetlen világ ez, bárki óriási bajba kerülhet

A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. január 18. szombat
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Green Transition & ESG 2025
A Green Transition & ESG egy gyakorlatorientált konferencia
AI in Business 2025
Az AI-boom még nemhogy nem csengett le, hanem még csak most jön a java
Biztosítás 2025
A magyar biztosítási piac újabb kihívásokkal és lehetőségekkel néz szembe 2025-ben
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. december 9. 10:33